Dissabte, 27 d'abril de 2024
govern espanyol

Jordi Hereu, el nou ministre d'Indústria amb arrels pallareses

Els padrins de l'exalcalde de Barcelona van néixer a Sant Salvador de Toló i Salàs de Pallars, però van emigrar a la ciutat comtal als anys 30

Tomàs Garcia Espot Pallars | 21 de novembre de 2023 a les 08:30
Jordi Hereu assumint la cartera d'Indústria i Turisme aquest dimarts | Alberto Ortega / Europa Press
Jordi Hereu i Boher ha promès aquest dimarts al matí el càrrec de ministre d'Indústria del nou govern de Pedro Sánchez. Alcalde de Barcelona entre 2006 i 2011, tot i haver viscut tota la seva vida a la ciutat comtal, les arrels familiars del polític socialista es troben al Pallars, concretament als nuclis de Sant Salvador de Toló Salàs de Pallars.

El seu padrí matern era de Sant Salvador, mentre que les seves dos padrines provenien de Salàs. La seva mare, de fet, va néixer en aquest primer poble, però quan tenia tres anys, cap al 1931, la família va emigrar a Barcelona, com també van fer molts altres pallaresos i pallareses en aquella època.
 
Per la seva banda, el seu padrí patern també era de la Conca de Tremp i, com en el cas de la família materna, la família va haver de baixar a la capital. Ells s'hi van quedar, a diferència dels padrins materns, que anys després van tornar a Sant Salvador un cop els seus fills van ser casats.

Qui no va tornar a viure al Pallars va ser la mare ni tampoc Jordi Hereu, nascut l'any 1965. El seu vincle amb terres pallareses, però, no es va truncar, i es mantenia viu gràcies a les visites als padrins. En una entrevista a la revista Lo Raier, l'any 2007, l'aleshores batlle de Barcelona recordava aquells viatges com una aventura, especialment pujar el port del Comiols i arribar a Sant Salvador passant per un camí vorejant els barrancs.
 

Entrevista de Lo Raier a Jordi Hereu. Foto: XAC Premsa

 
"Recordo que tendim a mitificar els records, els meus són de quan era molt petit i això representa un lligam més intens i entranyable, tot i pujar-hi poc, sempre mantens la il·lusió perquè en el fons són els meus orígens", explicava. La piscina de l'Hotel Segle XX a l'estiu, les visites a Isona, l'Hotel Terradets de Cellers, l'esquí a Llessui o els dinars a Cal Regalo de Salàs són alguns dels records que Hereu evocava aleshores.
 

El tercer ministre amb orígens pallaresos

Després del seu nomenament, Joan Hereu serà el tercer polític amb orígens al Pallars que ocupa una cartera al govern espanyol. El primer va ser Pedro Cortina Mauri (1908-1993), nascut a la Pobla de Segur (1908-1993) i ministre d'Exteriors durant el final de la dictadura franquista. El segon, més recent, va ser el també poblatà Josep Borrell, que també es va fer càrrec d'aquest ministeri entre 2018 i 2019.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació