Dissabte, 27 d'abril de 2024
habitatge

Els alcaldes de Sort i la Pobla, «molt satisfets» per la decisió del Govern de subvencionar pisos socials

El batlle d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó considera "un error" treure l'ajut a Baqueira Beret perquè dona "molta vida a la comarca"

Tomàs Garcia i Jordi Ubach Pallars | 16 de novembre de 2023 a les 11:30
El bloc de 32 habitatges de Sort que serà cedit a l'Incasòl durant 75 anys | Ajuntament de Sort
El Pallars ha reaccionat molt favorablement a la decisió del Govern de deixar de finançar les estacions d'esquí privades i destinar els diners a pisos socials a les dues comarques. L'alcalde de SortBaldo Farré, un dels municipis beneficiats per la mesura, declara a Pallars Digital que és "una gran notícia" i un "avanç" cap a polítiques socials que milloraran la vida de les persones del territori i de totes aquelles que en un futur puguin ser-ne veïns. 

 
Farré assenyala que els ajuts contribuiran a augmentar el parc d'habitatge, un problema no tan sols del municipi de Sort, sinó també de la comarca i d'arreu de l'Alt Pirineu i Aran. En el cas de la capital del Pallars Sobirà, el Govern li atorgarà una subvenció directa per adquirir un solar del barri de la Solana on hi ha un edifici de 32 habitatges.
 
Tal com apunta l'alcalde, es farà una cessió de 75 anys a l'Institut Català del Sòl (Incasòl), i després treballaran perquè aquests pisos siguin repartits de la millor manera possible entre els diversos col·lectius, com ara joves, estudiants o persones vulnerables. En aquest sentit, s'ha mostrat "molt content" per la feina feta des del Departament de Territori i l'ajuntament, i també perquè un dels altres beneficiats és l'Ajuntament de la Pobla de Segur, on en aquest cas es compraran i rehabilitaran dos edificis amb 48 pisos

«Portem picant pedra durant quatre anys»
 
Precisament, l'alcalde poblatà, Marc Baró, també s'ha mostrat molt satisfet per l'anunci, tot i que encara no ha rebut una comunicació oficial al respecte. Baró afirma que porten "picant pedra durant els últims quatre anys", i que la compra dels pisos socials és "una reivindicació molt llarga". Així mateix, ha qualificat la mesura de "molt important", ja que els habitatges que es posaran en circulació estan "molt bé", i que tot plegat servirà per tenir pisos de lloguer. Un fet, apunta l'alcalde, que "ens feia falta".

 

Pere Ticó: «És un error»

D'altra banda, alcaldes dels municipis pròxims a les estacions d'esquí afectades per la mesura, com Baqueira Beret, no veuen amb bons ulls la decisió del Govern. Pere Ticó, batlle d'Esterri d'Àneu, declara que és "un error" treure l'ajut a l'estació, tot i que no s'oposa a subvencionar el lloguer social al Pallars. Assenyala, però, que Baqueira "dona molta vida" a la comarca i a les Valls d'Àneu.

Per altra banda, recorda que les estacions gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) "són deficitàries", mentre que de Baqueira Beret depenen hotels, distribuïdors i altres sectors del Pallars Sobirà. En aquest sentit, lamenta que, en conjunt, és "una roda, una cadena que no es pot tallar".

«A la llarga provocarà que el creixement s'alenteixi»
 
Preguntat per si la decisió del Govern pot afectar el turisme de neu a la comarca, Ticó matisa que l'efecte "no es veurà ipso facto", però que a la llarga provocarà que "l'escala de creixement s'alenteixi". "Baqueira Beret fa una inversió molt important, i això ho alentirà", sentencia.


Mentrestant, Salvador Tomàs, alcalde de Lladorre, ajuntament que gestiona l'estació d'esquí de Tavascan, apunta a aquest diari que espera que la mesura no els afecti. A diferència de Baqueira, l'estació pallaresa és de titularitat municipal, però també compta amb un conveni amb la Generalitat per produir neu i tirar endavant inversions a l'equipament.
 


«Mesura insuficient i gest minúscul»

La resposta de les entitats socials tampoc s'ha fet esperar. El Sindicat d'Habitatge del Pallars Sobirà afirma en un comunicat que la decisió del Govern és una "mesura insuficient". En aquest sentit, lamenta que aquest 2023 la Generalitat subvenciona estacions d'esquí "amb almenys 63 milions d'euros, mentre que, les comarques on hi ha aquestes estacions rebran uns escassos 5,1 milions en matèria d'habitatge".

«La crisi de l'habitatge requereix solucions immediates»
 
Així i tot, subratllen "l'encert de treure diners del sector de la neu i del sector turístic", però afirmen que "cal posar-ho en perspectiva i veure la imatge sencera". Per tot plegat, argumenten que "queda molt per fer" i que aquest anunci els sembla un "gest minúscul". Per tot plegat, manifesten que la crisi de l'habitatge requereix "solucions immediates", i demanen un compromís ferm de l'Ajuntament de Sort i la resta d'ajuntaments de la comarca.
 
La Plataforma Stop JJOO també s'ha pronunciat sobre aquest fet, celebrant "la victòria" que han aconseguit amb "anys de pressió i denúncia". Així i tot, argumenten que són conscients que la decisió de la Generalitat és "circumstancial" per la situació de sequera extrema. A més, assenyala que el Govern "està lluny d'un canvi de model".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació