Dissabte, 27 d'abril de 2024
habitatge

El Govern deixa de finançar les estacions d'esquí privades i destinarà els diners a pisos socials al Pallars

Les subvencions per produir neu artificial, que al Pallars beneficiaven Baqueira Beret i Tavascan, serviran per crear 80 habitatges a la Pobla de Segur i Sort

Pallars Digital Pallars | 15 de novembre de 2023 a les 11:30
Canons de neu funcionant a ple rendiment a Baqueira Beret la temporada passada | Baqueira Beret
La Generalitat no renovarà la línia d'ajuts que des del 2020 atorga a les tres estacions d'esquí privades que hi ha a Catalunya per compensar-les per les pèrdues ocasionades per l'aturada de la pandèmia. Tal com ha avançat aquest dimecres el diari Ara i han confirmat fonts del Govern a l'ACN, es tracta d'una partida d'1,2 milions d’euros que ara es destinaran a incrementar els habitatges socials a les comarques de muntanya, especialment al Pallars.
 
Fins ara, aquestes subvencions es destinaven a finançar accions per millorar o rehabilitar aquestes instal·lacions privades, incorporar-hi innovacions tecnològiques, reduir l'impacte mediambiental i també produir neu artificial amb canons. Així doncs, aquest import servirà ara per sumar fins a 80 habitatges socials a les comarques pallareses, concretament a la Pobla de Segur i Sort, mentre que 11 seran destinats a Camprodon.

 
Segons han apuntat fonts de l'executiu, els 1,2 milions d’euros s’han incorporat a una partida de 5,1 milions d’euros que gestionarà l’Institut Català del Sòl (Incasòl). Així, per una banda, es compraran i rehabilitaran dos edificis amb 48 pisos a la Pobla de Segur, i que s'integraran al patrimoni de l'Incasòl.

Paral·lelament s’atorgarà una subvenció directa a l’Ajuntament de Sort per adquirir un solar on hi ha l’estructura d’un edifici de 32 habitatges. Són pisos propietat del consistori que signarà un conveni amb l’Incasòl perquè l’executiu català acabi les obres. Prèviament, l'ajuntament pallarès havia ofert l'edifici al Govern per destinar-lo a lloguer social.

 
La previsió és que la Direcció General de Muntanya i del Litoral, que gestionava el pressupost destinat a les estacions d'esquí privades, signi un conveni amb l’Incasòl per implementar una dinàmica de treball d’acord amb els principis del futur Pla Territorial Sectorial d’Habitatge. Aquest document preveu la necessitat d’arribar a 2.693 habitatges destinats a polítiques socials a les comarques de muntanya l’any 2042.
 

Baqueira Beret i Tavascan perden els ajuts

La convocatòria d’ajuts a les estacions d’esquí que va crear-se l’any 2020 van tenir el seu origen en la mitigació de les conseqüències de la crisi derivada per la pandèmia. L’any 2021 i 2022 es va mantenir, però ja com ajuts a la modernització de les estacions de muntanya. Les estacions que hi podien optar eren totes les que no eren públiques, és a dir Baqueira Beret, el Port del Comte i la Masella. L’any 2021, però, s’hi va incloure una estació d’esquí municipal, Tavascan.

En total, es van atorgar 4,2 milions d’euros a les estacions d’esquí alpines privades, sumant les diferents línies d’ajut. D’aquesta xifra, només el 32,80% (1,3 milions d’euros) ha estat per conceptes relacionats amb les infraestructures de neu artificial. La resta ha estat per novetats tecnològiques o reparació de remuntadors o instal·lacions. 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació