Dissabte, 27 d'abril de 2024
bolets

La producció de bolets al Pallars, sota mínims

Els experts consideren que la temporada encara es pot salvar a la zona sud del Pallars, mentre que al Pirineu ja es pot donar pràcticament per acabada

Pallars Digital Pallars | 23 d'octubre de 2023 a les 10:50
Un cistell de bolets força buit | ACN / N. Escolà
La producció de bolets arreu de Catalunya està sota mínims i els experts creuen que aquesta serà una campanya "dolenta", especialment al Pirineu, on coincideixen que ja es pot donar per acabada. Així ho defensa l'expert en micologia del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, que diu que en aquests moments la producció se situa al voltant dels dos quilos per hectàrea, quan hauria d'estar als 30.

Martínez explica que, fins ara, "pràcticament no hi ha hagut producció de bolets als boscos catalans" a excepció d'algunes regions com el Ripollès o la Vall d'Aran, on se n'han trobat algunes espècies. L'esperança rau en el canvi de temps que ha arribat fa uns dies i que al Pallars ja ha portat diversos fronts que han regat aquelles zones on s'acostumen a produir bolets. La pluja que pugui caure en les properes setmanes, doncs, marcarà el final de temporada.

En aquest sentit, Martínez diu que dependrà molt de la zona. Per exemple, al Pirineu, les pluges caigudes aquests dies no tindran tanta influència ja que, justifica, un cop plou, hi ha un període d'uns 10 o 15 dies perquè els bolets més comuns com el rovelló o el cep fructifiquin. En aquest cas, continua, "ja ens en anem a principis de novembre, i al Pirineu en aquestes dates ja fa glaçades a les nits, de manera que pràcticament no hi haurà producció", exposa. On sí que encara se'n podrien fer és a la zona sud del Pallars i al Prepirineu.

​Tot i això, l'expert recorda que els bolets necessiten pluges constants i no que "en un dia caiguin 100 litres i després no plogui més". "Cal una pluja constant, que no hi hagi repunts en la temperatura perquè si no hi ha molta evaporació de l'aigua i que no faci vent perquè resseca molt el sòl i els bolets deixen de sortir", explica.
 

Un any dolent, però no excepcional

No obstant això, aquest any dolent no és excepcional. Martínez comenta que des que van començar a fer inventaris de bolets, ara fa 25 anys, hi ha hagut diversos anys amb produccions molt dolentes com el 2002, el 2004, el 2007 i el 2017. "Són moments cíclics condicionats pel clima", comenta. Sí que en els darrers quatre anys les produccions se situaven al voltant de la mitjana, que està als 50 o 60 quilos per hectàrea.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació