Dissabte, 27 d'abril de 2024
alta tensió

Comencen les obres de la subestació elèctrica d'Isona, on hauria d'acabar la MAT del Pallars

Red Eléctrica de España ha col·locat els primers fonaments tot i no saber encara si la línia de molta alta tensió serà una realitat

Pallars Digital Figuerola d'Orcau | 17 d'octubre de 2023 a les 11:00
Imatge dels fonaments col·locats per Red Eléctrica de España | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Les obres de la futura subestació elèctrica d'Isona i Conca Dellà -prevista a Figuerola d'Orcau, i on ha d'acabar la línia de molta alta tensió (MAT) del Pallars- han començat. Tal com avança Segre i ha pogut confirmar Pallars Digital, de moment Red Eléctrica de España (REE) només ha col·locat els fonaments de formigó de l'estructura.

En declaracions a aquest diari l'alcaldessa del municipi, Jeannine Abella, explica que l'empresa havia de començar les obres abans del 31 de desembre perquè si no caducava la concessió administrativa. Un fet, assegura, que els hauria obligat a reprendre els tràmits des de zero i a ampliar-la per a 10 anys més.
 
Tot plegat, però, s'ha dut a terme, tal com exposa Abella, sense que Red Eléctrica sàpiga del cert si la MAT Laluenga-Isona s'arribarà a materialitzar. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà va intentar aturar aquest tímid inici de les obres, però l'alcaldessa lamenta que "no podem fer res per impedir-ho", ja que la concessió encara és vigent i els treballs s'han det fet dins dels terminis previstos.

ERC buscarà el «no» del Parlament a les MAT catalanes

 
Per la seva banda, Esquerra Republicana ha registrat una moció perquè el ple del Parlament es pronunciï en contra de les línies de molt alta tensió (MAT) que, malgrat l’ampli rebuig polític i social, el govern de l’Estat ha autoritzat a Catalunya. Concretament, el text manifesta l’oposició als projectes de l’empresa privada Forestàlia; les línies del Baix Cinca-Pierola, Valmuel-Begues i Laluenga-Isona.

Com apunta el text, aquestes línies privades MAT "són contràries al model energètic renovable, sobirà, democratitzat i amb equilibri i complicitat territorial". Per això, els republicans consideren imprescindible que "les institucions catalanes s’oposin fermament a aquestes infraestructures". 

 
La proposta que votarà el proper ple també exigeix al govern de l’Estat "respecte i lleialtat institucional" amb la Generalitat, que al llarg dels darrers mesos ha emès diversos informes de biodiversitat desfavorables a les línies de molt alta tensió. ERC proposa, doncs, que el Govern emprengui "totes les mesures administratives i legals necessàries" per aturar els projectes de les MAT.

Per ara, el Govern de Pere Aragonès ja ha anunciat que recorrerà l’autorització de la línia Laluenga-Isona, la darrera que l’Estat ha autoritzat a Catalunya. Així ho va anunciar el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, durant la darrera sessió de control al Parlament.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació