Dissabte, 27 d'abril de 2024
renovables

La Generalitat emet un informe ambiental favorable al parc solar projectat a Castell de Mur

La central fotovoltaica 'Els Morellols', de 71 hectàrees, havia rebut nombroses al·legacions de particulars, ajuntaments i entitats de la comarca

Tomàs Garcia Espot Castell de Mur | 11 d'octubre de 2023 a les 08:50
Recreació de la vista que tindria el nou parc solar des del Castell de Mur | Salvem lo Pallars
La Ponència d'energies renovables de la Generalitat ha emès una declaració d'impacte ambiental favorable -que pots consultar en aquest enllaç- d'un parc solar projectat a Castell de Mur. Tal com ha avançat la plataforma Salvem lo Pallars, i ha pogut confirmar Pallars Digital, es tracta de la planta fotovoltaica Els Morellols, promoguda per l'empresa Energía Inagotable de Leda, SL, i que ocuparia 71,20 hectàrees entre aquest municipi i el de Talarn.

El projecte, que va sortir a informació pública el passat mes de febrer, preveu instal·lar 89.275 plaques solars i tindria prop de 50 megawatts de potència. Des de Salvem lo Pallars han lamentat la decisió de l'òrgan a través de les xarxes socials. Afirmen que és un dels projectes que "més afectació té al territori", ja que inclou alteracions i impacte al riu Noguera Pallaresa, un espai natural protegit de la Xarxa Natura 2000, terrenys comunals, així com diversos espais amb una forta erosió, entre d'altres.
 
 
D'altra banda, tal com ha recordat la plataforma, Els Morellols compta amb l'oposició de múltiples institucions i entitats del Pallars Jussà. Des de particulars afectats, associacions de veïns, passant pels ajuntaments de la comarca (Castell de Mur, Tremp, Gavet de la Conca, Conca de Dalt i Talarn), així com el Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ipcena, la Comunitat de Regants de la Conca de Tremp, el Geoparc Orígens i Unió de Pagesos, van presentar al·legacions i informes desfavorables.

A més, apunta Salvem lo Pallars, aquest informe favorable "no és aïllat", i forma part de la "macrocentral" fotovoltaica projectada al Pallars Jussà.

L'alcalde de Castell de Mur, "sorprès"

 
En declaracions a Pallars Digital, l'alcalde de Castell de Mur, Miquel López, assegura que estan "sorpresos" per aquesta decisió de la Ponència. El batlle explica que el projecte és el que segurament "té més arguments" perquè l'informe ambiental sigui desfavorable. "No es sosté", apunta López.

En aquest sentit, ha avançat que estudiaran les accions a emprendre quan rebin la comunicació oficial, ja que l'ajuntament ha tingut coneixement de la declaració d'impacte ambiental a través de la plataforma Salvem lo Pallars.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació