Dissabte, 27 d'abril de 2024
fires

El bestiar no falla a la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí

Unes 6.000 persones van visitar el certamen, que ha comptat amb una setantena d’expositors entre parades i demostracions d’oficis

Pallars Digital La Pobleta de Bellveí | 9 d'octubre de 2023 a les 08:48
Prop de 40 animals van participar al 9è Concurs de Cavall Pirinenc Català | Ajuntament de la Torre de Capdella
Unes 6.000 persones, segons l'Ajuntament de la Torre de Capdella, han visitat aquest cap de setmana la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí. La mostra, que ha comptat amb una setantena d'expositors entre parades i demostracions d'oficis, va començar dissabte amb una gran afluència de públic, que durant el matí va assistir al 9è Concurs de Cavall Pirinenc Català.

Al certamen hi van participar prop de 40 animals de vuit explotacions, i va destacar la qualitat dels exemplars participants; es van premiar set categories diferents (sobranya, sobrany, terçona, terçó, quartó, parella i cavall). L'acte va comptar amb la presència de la coordinadora Territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a l'Alt Pirineu i Aran, Núria Fontanet.
 

Les autoritats polítiques amb els premiats al Concurs de Vaca Bruna. Foto: Ajuntament de la Torre de Capdella


El dissabte de fira també tenir com a plats forts les activitats de tarda, com ara la gimcana familiar, el concert d'acordions amb el grup Folkimanza i el correfoc d'abans de sopar. D'altra banda, es va tornar a organitzar l’esmorzar a la carpa de la Fira, a base de verdura amb rosta i tall rodó de vedella.
 
Mentrestant, el sopar de fira, que en aquesta edició es va reconvertir en el Tastet de Fira, va tenir un èxit rotund. Més de 200 persones van poder degustar plats de restaurants del municipi i de la comarca (Casa Teresina, Vermut Moto – Bar Les Mines, Pizzeria l’Era de Salasse, Es Pallarès, La Tartera i cervesa artesana de la Ctretze).

El diumenge, els actes es van centrar en el 25è Concurs de Vaca Bruna dels Pirineus i la mostra i mercat de raça bruna, i d’altres races de vaca (salers, llemosina, xarolesa i flevick). Des de Fira de la Pobleta, es van realitzar tots els esforços necessaris per poder tirar endavant els dos concursos i mostra de bestiar, malgrat la situació d’alerta pel brot de malaltia hemorràgica epizoòtica. En aquest sentit, tant la mostra com els concursos van ser possibles seguint les mesures exigides des del Departament d’Acció Climàtica.

En total, es van portar més de 50 vaques de 16 explotacions a la fira, la majoria del municipi, però també algunes de la resta del Pallars Jussà. En el concurs es van premiar set categories diferents (vedella, vedell per toro, jònega, terçona, vaca amb vedell, toro i vaca). El diumenge també es van exposar ovelles de raça xisqueta de tres explotacions diferents.
 

La consellera de Territori, Ester Capella, visitant les Puntaires de la Vall Fosca. Foto: Ajuntament de la Torre de Capdella


La consellera de Territori, Ester Capella, va participar en l’acte de lliurament de premis del Concurs de Raça Bruna dels Pirineus. Dins dels parlaments de les autoritats, l'alcalde Josep Maria Dalmau va reclamar a la consellera la necessitat que es prenguin accions per millorar la regulació relativa a la fauna salvatge. D’altra banda, el batlle va agrair i posar en valor la tasca que realitzen els ramaders i les ramaderes al territori.

Per la seva banda, la consellera va reivindicar que des de Territori es vetlla pel benestar en zones de muntanya, i que "les decisions que es prenen a l’hora d’aprovar lleis es consensuen amb la població i el territori".

A l’acte també van participar-hi altres autoritats com Josep Castells, delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran; Marc Baró, diputat de la Diputació de Lleida i alcalde de la Pobla de Segur; Ramon Jordana, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i regidor de ramaderia de l’Ajuntament de la Torre de Capdella; Jordi Cots, director dels Serveis Territorials a l'Alt Pirineu i Aran del Departament de Territori; i Sílvia Romero, diputada del Parlament de Catalunya i alcaldessa de Tremp.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació