Dissabte, 27 d'abril de 2024
agricultura

La sequera obliga a avançar un mes i mig la campanya d'oli al Pallars Jussà

El molí de la Vall de Barcedana ha començat a moldre les olives amb la maquinària remodelada

Pallars Digital Pallars Jussà | 3 d'octubre de 2023 a les 12:04
La falta de pluges ha obligat els agricultors de la comarca a recollir els fruits com més aviat millor | Ivan Caelles
El molí de la Vall de Barcedana, al terme munciipal de Gavet de la Conca, va començar el passat 30 de setembre la campanya de l'oli. Es tracta d'un fet inèdit al Pallars Jussà, ja que normalment la collita i la molta de les olives s'iniciaven a mitjan de novembre, però enguany la sequera ha fet avançar el procés un mes i mig.

El canvi climàtic és el principal responsable d'aquesta precocitat, i la falta de pluges ha obligat els agricultors de la comarca a recollir els fruits com més aviat millor perquè l'oliva no mori. No obstant això, els avenços tecnològics han permès que el procés de molta també s'hagi pogut realitzar amb més antelació.  
 

L'avenç en maquinària ha permès assumir la precocitat de la collita. Foto: Ivan Caelles

 
Així ho assevera Ivan Caelles, responsable del molí de l'oli de la Vall de Barcedana. L'equipament va remodelar la seva maquinària fa dos anys, fet que ha possibilitat moldre les olives més aviat i de manera molt més ràpida. En aquest sentit, ja estan elaborant un oli d'oliva verge extra en verd molt primerenc.

Segons Caelles, el fet que sigui verd implica un major contingut de polifenols en l'oli. Es tracta d'un component que és un gran antioxidant, i alhora s'ha revelat com un "bo" per prevenir el càncer. A més, l'oli obtingut enguany de manera tant precoç es considera premium, i és d'una varietat pallaresa catalogada i registrada, i anomenada Negral.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació