Diumenge, 28 d'abril de 2024
Meteorologia

Crida a augmentar l'autoprotecció davant possibles pluges de tardor localment torrencials

És l'estació amb els danys més severs per inundacions i el Pirineu es troba entre les zones amb més risc

Pallars Digital Pallars | 22 de setembre de 2023 a les 08:59
El Noguera Pallaresa baixant ple al seu pas per Sort, l'any 2019 | Eugènia Vilamitjana
Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) han fet una crida a la població per mantenir-se informats de les previsions i alertes meteorològiques, i reforçar l'autoprotecció davant les pluges de tardor que amb caràcter local i inesperat poden ser torrencials i amb un potencial destructiu molt gran.

La directora del Meteocat, Sara Sarroca, ha posat èmfasi en que els possibles episodis de precipitació extrema que es puguin produir, especialment a la tardor, no reverteixen el context de sequera ni tampoc omplen els embassaments. Per la seva banda, la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha recordat que és vital tenir presents consells bàsics d'autoprotecció davant l'escenari de fenòmens locals molt severs.
 

Risc d'inundacions i tardor

 
El risc d'inundacions és la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals greus a Catalunya. A les inundacions, l'aigua té prou velocitat com per arrossegar vehicles al seu pas amb calats de només mig metre i, fins i tot, derruir edificacions i infraestructures (ponts, carreteres, etc.) en assolir calats superiors. Evidentment, un corrent molt més dèbil pot arrossegar persones, fent impossible sortir-ne un cop les engoleixen.

750.000 persones en zona inundable

 
Les dades dels darrers estudis de Protecció Civil, realitzats en col·laboració amb l'Idescat a partir de les zones inundables determinades pels organismes de conca Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), indiquen que Catalunya té 1.300 km² de zones inundables fluvials (el 4% de tot el territori). En total, prop de 705.000 persones viuen dins una zona inundable (un 9,1% de la població total) i d'aquestes 110.000 (l'1,4% de la població) dins de zones de molt alt risc d'inundació.
 
Els municipis amb un major percentatge de la seva població en zona d'alt risc d'inundació se situen principalment al litoral nord, al Pirineu, al Baix Ebre i al Montsià, amb més del 50% de la població municipal en alguns casos. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a les ciutats de Girona i Lleida es concentra el major nombre absolut de població en zona d'alt risc d'inundació. Aquests valors no inclouen els rius petits que no tenen calculades les zones inundables ni tampoc les inundacions que no estiguin causades per cursos fluvials.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació