Diumenge, 28 d'abril de 2024
curses

La 13a Rialp Matxicots aixeca el teló amb altes expectatives i els dorsals esgotats

Fins a 750 corredors prendran sortida el cap de setmana del 16 i 17 de setembre d'alguna de les tres distàncies programades

Pallars Digital Rialp | 8 de setembre de 2023 a les 11:22
Imatge de la presentació de la cursa, aquest dijous | Rialp Matxicots
El pròxim cap de setmana del 16 i 17 de setembre, el Pallars Sobirà tornarà a viure una festa de la muntanya amb un ventall de curses per a tots els perfils i protagonisme per als més petits, en una nova edició, la 13a, de la Rialp Matxicots que, un any més, ha tornat a esgotar tots els dorsals disponibles. Fins a 750 inscrits formaran part d’alguna de les tres distàncies que s’ofereixen, i que acullen diferents perfils de corredors.

El director de la cursa, Kiko Peris, ha explicat durant la presentació de la cusa, que ha tingut lloc aquest dijous a Rialp, que afronten aquesta edició "amb molta il·lusió, però també amb responsabilitat". Segons assegura, "el reconeixement de la gent a la tasca que realitzem tot l’equip de la cursa ens afegeix un punt de pressió per estar a l’altura de les expectatives, però comptem amb la professionalitat i compromís del voluntariat, i això ens dona confiança”, apunta.

Tot plegat amb una filosofia que no ha variat des dels seus inicis: “El que busquem és continuar oferint el millor de casa nostra: les nostres muntanyes, els magnífics pobles i paisatges i l’escalfor d’una vall que es bolca amb la cursa. Intentem realitzar un esdeveniment sostenible des del punt de vista econòmic i mediambiental”, ha afegit el director de la cursa.

Per als enamorats de la llarga distància, el dissabte a les 6:30h del matí es donarà el tret de sortida a la Trail de 50 quilòmetres i 4.500 metres de desnivell positiu. Un itinerari exigent que portarà als corredors fins al cim del Montsent de Pallars -sostre de la cursa amb els seus 2.883 metres-, així com el Montorroio (2.862 m) i Les Picardes (2.782 m).

Per als avesats a la mitja distància, a les 8h del matí engegarà motors la Mitja, de 21 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu. El circuit, que inclou el pas per pobles icònics com Altron, Seurí i Escàs, permetrà descobrir alguns dels indrets més singulars de la Vall d’Àssua.

Finalment, a les 9h prendran la sortida els participants de la Popular, de 10 quilòmetres i 700 metres de desnivell positiu. Una distància que enguany s’estrenarà com a modalitat competitiva, i que també visitarà racons d’interès de la vall.

Una edició que comptarà, a més, amb corredors d’alt nivell a la línia de sortida. En la Trail, els principals favorits seran Isaac Salvat i Alex Urbina, ambdós amb podis a la Val d’Aran by UTMB; Sergi Vàzquez, campió de Catalunya d’Ultradistància sub-23; o el jove Jan Ballbé, que recentment ha batut el rècord d'ascens i descens a la Pica d'Estats. En dones, les catalanes Laia Gilibets, campiona de Catalunya d’ultraresistència el 2022, i Ona Sociats, així com la belga Marie Lalmant, són algunes de les figures més destacades.

La Matxixics, plenament consolidada


Igual que la passada edició, les tres distàncies del dissabte es complementaran amb la Rialp Matxixics, que tindrà lloc diumenge al matí amb els més petits com a grans protagonistes. Prop de 200 nens i nenes d’entre 3 i 16 anys participaran en alguna de les tres distàncies programades: 1'5, 3'5 i 5 quilòmetres, en funció de l’edat. Una prova amb inscripció gratuïta que només demana una cosa a canvi: cada corredor ha de portar algun aliment, que anirà destinat al Banc d’Aliments del Pallars Sobirà.

La Rialp Matxicots es podrà seguir a través de les xarxes socials de la prova, amb l’ús del hashtag #matxicots2023, i el pas dels corredors de la Trail i la Mitja mitjançant l’aplicació mòbil LiveTrail.

Més de 300 voluntaris fan possible la cursa


La Rialp Matxicots sorgeix de la motivació personal d’un grup de persones del territori i de la implicació dels més de 300 voluntaris que hi aporten el seu temps i el seu compromís. Tots ells han portat la Rialp Matxicots a convertir-se en una referència. Com a exemple, el premi a Millor Ultra Trail de Catalunya, que ha guanyat en quatre ocasions diferents, així com el guardó a la Millor Cursa de Catalunya el 2019, atorgat per la Generalitat de Catalunya.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació