Dissabte, 27 d'abril de 2024
Bombers voluntaris

​Els bombers voluntaris es manifesten a Barcelona per reclamar una cobertura sanitària «digna»

Interior farà dues consultes per licitar una nova mútua i un pla d’estalvi perquè rebin aportacions anuals

Pallars Digital Barcelona | 4 de setembre de 2023 a les 08:19
Imatge de la protesta dels bombers voluntaris davant del Parlament | M. Aladern / ACN
Uns 300 bombers voluntaris de tot Catalunya s'han concentrat aquest passat divendres al matí a Barcelona, davant del Parlament, per reclamar una cobertura sanitària "digna". Així ho ha explicat el president de la Federació d'Associacions de Bombers Voluntaris de Catalunya, Miquel Mesegué, que ha dit que cal canviar el model i regularitzar el personal que ho desitgi. "No ens han tractat com ens mereixíem a nivell de recursos", ha criticat.

El president de la federació ha demanat "respecte" i ha recordat que a Catalunya hi ha entre 1.200 i 1.300 voluntaris: "No som quatre gats, som la meitat dels bombers", ha afirmat. En aquest sentit, Mesegué ha dit que l'administració "no els ha tractat com es mereixien" a nivell de recursos.

Un exemple, ha assegurat, és la cobertura sanitària. "Si un bomber voluntari es fa mal a la feina, l'accident és comptabilitzat com a contingència comú i no com a accident laboral", ha criticat. El portaveu ha reclamat una cobertura sanitària "digna" que permeti al personal continuar fent tasques de bombers amb les màximes garanties. "Si estic fent de bomber, que ens cobreixi com accident en acte de servei", ha reblat Mesegué. 

Sota el lema El model mixt ha mort, els manifestants han encès bengales i han llançat petards per fer-se escoltar dins del Parlament. "Si l’encaix de la figura del bomber voluntari és tan difícil dins del marc legal, canviem el model", ha proposat el president de la federació. En aquest cas, ha apuntat, "caldria fer una regularització del personal que vulgui passar a ser funcionari".

No disponibilitat operativa en la majoria de parcs


Mesegué ha assegurat que fins que no hi hagi un compromís ferm per part de les administracions els bombers voluntaris no tornaran a estar operatius. "Això ens ho han fet moltes vegades, ens diuen que ens doten d'una mútua que ens cobreix i quan tenim un accident resulta que la cobertura és de 5 i no de 10 com ens havien dit", ha lamentat. Mesegué ha recordat que els parcs van començar a tancar l'1 d'agost: "Ha passat un mes amb els parcs en situació de no disponibilitat operativa".

Al Pallars, hi ha sis parcs de bombers voluntaris. Són els de la Pobla de Segur i Isona al Pallars Jussà i els d'Esterri d'Àneu, Llavorsí, Espot i Ribera de Cardós al Pallars Sobirà. La majoria dels parcs han donat servei durant l'estiu, però alguns bombers voluntaris pallaresos han manifestat a aquest diari que donen suport a la protesta.
 

Imatge de la protesta dels bombers voluntaris davant del Parlament. Foto: M. Aladern / ACN


Nova mútua d'assistència i un pla d'estalvi


El Departament d'Interior publicarà al portal de Contractació aquest dilluns dues consultes de mercat per licitar, d'una banda, una nova mútua d'assistència pels accidents que es produeixen durant el servei, i de l'altra, un pla d'estalvi pels bombers voluntaris perquè tinguin aportacions anuals, com si fos un pla de pensions.

En aquest sentit, fonts del departament han explicat que ara com ara els bombers voluntaris tenen la mateixa mútua que els bombers funcionaris, "però com que no són treballadors laborals, hi havia alguns problemes de cobertura". Segons Interior, aquestes dues propostes es licitaran l'últim trimestre de l'any i estaran en marxa la primera meitat de l'any vinent.

Des d'Interior han assegurat que fa setmanes que treballen mesures per "enfortir" el model de bombers voluntaris, i han recordat que el mes de juny ja van presentar un pla en aquest sentit. Totes aquestes mesures es van explicar al juliol tant al consell de bombers voluntaris com a la Federació de Bombers Voluntaris.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació