Dissabte, 27 d'abril de 2024
homenatge

Esterri d’Àneu homenatja l’Edu, el Just i el Quique, els tres joves muntanyencs morts fa 15 anys

Dos d’ells van perdre la vida sepultats sota una gran allau al Port de la Bonaigua, i un mentre escalava el Mont Blanc

Pallars Digital Esterri d'Àneu | 16 d'agost de 2023 a les 10:06
Imatge de l'acte d'homenatge als joves desapareguts l'any 2008 | Cedida
Esterri d'Àneu ha homenatjat aquest diumenge els tres joves muntanyencs pallaresos, Just CivatEnric Bardella i Eduard Castellarnau, morts fa 15 anys en dos esdeveniments tràgics. L'acte commemoratiu va tenir lloc al solaret de Gassia, davant de l'església de Sant Vicenç, i va aplegar un gran nombre de residents locals i membres de les comunitats veïnes.

La cerimònia va ser conduïda per Max Castellarnau, germà d'Eduard Castellarnau, que va aportar un toc íntim i personal a l'esdeveniment. La presència de la mare d'Eduard, Imma Gallimó, i altres familiars dels joves, va subratllar l'impacte perdurable d'aquestes pèrdues en les vides i les memòries de molts.
 
Eduard Castellarnau, alpinista veí de València d'Àneu, va perdre la vida el 30 de juny de 2008 arrossegat per una allau mentre escalava el Mont Blanc amb un company francès, que en va sortir il·lès. Tenia 28 anys.

Dos mesos abans, les Valls d'Àneu ja havien sigut colpejades per la tragèdia. El 3 d'abril, Just Civat, de 32 anys, i Enric Bardella, de 38, morien sepultats per una allau mentre practicaven esquí fora pistes al Port de la Bonaigua. La tragèdia va commocionar Esterri d'Àneu i la comarca. Civat, fill de l'exalcalde del municipi, Joan Civat, era bomber voluntari, i juntament amb Bardella eren uns esquiadors experts i molt coneguts a la zona.
 

Durant l'acte es va descobrir una estàtua de fusta que captura l'esperit i la passió dels joves alpinistes. Foto: Cedida

 
Durant l'homenatge als tres muntanyencs es va descobrir una escultura de fusta massissa, obra de Roger Vidal, que captura l'esperit i la passió dels joves desapareguts. Max Castellarnau va destacar la importància de la memòria i el propòsit de l'acte en les seves paraules emotives: "La memòria és l'únic paradís del qual no podem ser expulsats. Avui donem a aquestes persones que estimàvem el lloc i l'espai de memòria que es mereixen".

Després d'apassionats discursos, l'esdeveniment va culminar amb un concert emotiu presentat pel guitarrista i cantautor Jordi Bardella, i la vocalista Marta Arnaus, amb una interpretació commovedora de la cançó Evocació al Pirineu, que va unir tots els assistents en el record i la reflexió.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació