Dissabte, 27 d'abril de 2024
Habitatge

Tremp redactarà una ordenança municipal per regular els habitatges d'ús turístic

El ple de l'ajuntament ha fet efectiva la suspensió de les llicències d'habitatge d'ús turístic durant un any amb els vots favorables de Compromís, Junts i ERC

Jordi Ubach Llorens Tremp | 1 d'agost de 2023 a les 10:40
Imatge de la sessió plenària de l'Ajuntament de Tremp d'aquest dilluns | Jordi Ubach
El ple de l'Ajuntament de Tremp ha fet efectiva aquest dilluns la suspensió de les llicències per a habitatges d'ús turístic en sòl urbà durant un any, pas previ a la confecció d'una normativa municipal. La mesura ha comptat amb els vots a favor de l'equip de govern, format en majoria pels set regidors de Compromís per Tremp, més els tres regidors de Junts per Tremp i els dos d'ERC. El regidor d'Ara Tremp hi ha votat en contra.

 
L'objectiu d'aquesta mesura és compatibilitzar els habitatges d'ús turístic amb la disponibilitat d'habitatge de lloguer i, per tant, garantir el dret a l'habitatge dels ciutadans i ciutadanes. L'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha explicat que la suspensió de les llicències pretén, per una banda, "garantir la qualitat dels habitatges d'ús turístic", i per l'altra, frenar la disminució del nombre d'habitatges de lloguer al municipi, una qüestió que "preocupa" a l'equip de govern.

El portaveu de Junts per Tremp, Quim Delgado, ha explicat que s'ha d'abordar la problemàtica de l'habitatge al municipi i que s'ha de treballar per obtenir el màxim consens entre els grups municipals i també entre la ciutadania. Maria Pilar Cases, d'ERC, s'ha mostrat també favorable a la suspensió de les llicències, mentre que el regidor d'Ara Tremp, Pep Fillat, la considera "un greu error", ja que argumenta que el lloguer turístic a Tremp "està dinamitzant l'activitat molt més enllà del que és pròpiament allotjament".

En aquests moments, a Tremp s'ha detectat una manca d'oferta d'habitatge de lloguer i un lleuger encariment de preus. Segons ha exposat Sílvia Romero, actualment hi ha registrats al municipi 109 habitatges d'ús turístic.

Pas previ a una normativa municipal


La Generalitat de Catalunya va aprovar un nou Decret de Turisme l'any 2020, el qual refon en un únic reglament tota la normativa vigent en l'àmbit del turisme. Aquest Decret regula els habitatges d'ús turístic, permetent a la propietat la cessió de l'habitatge directament o indirectament a tercers, a canvi d'una contraprestació econòmica per una estada de temporada i en condicions de disponibilitat immediata, per un període de temps continu igual o inferior a 31 dies.

Aquesta normativa també preveu que cada ajuntament pugui regular aquesta activitat en el seu municipi. Aquesta és la intenció de l'Ajuntament de Tremp, però per poder-ho fer, segons ha explicat l'alcaldessa, la llei demana que primer se suspenguin les llicències per a habitatges d'ús turístic per un termini màxim d’un any, que és precisament el que s'ha aprovat aquest dilluns en sessió plenària.
 

Imatge de la sessió plenària de l'Ajuntament de Tremp d'aquest dilluns. Foto: Jordi Ubach



Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació