Diumenge, 28 d'abril de 2024
memòria històrica

Sort vol potenciar la Presó-Museu amb unes jornades de divulgació

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha visitat l'equipament, del qual n'ha destacat el seu alt valor històric

Pallars Digital Sort | 31 de juliol de 2023 a les 10:16
Imatge de la consellera Ubasart durant la visita a la Presó-Museu de Sort | Ajuntament de Sort
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha visitat Sort aquest passat dissabte, on entre altres coses ha fet una visita guiada a la Presó-Museu de Sort i la Presó de Dones de la mà de l’historiador Josep Calvet, comissari de l’exposició actual i responsable de les darreres investigacions sobre la presó de dones.

La consellera venia acompanyada del director de Memorial Democràtic, Jordi Font; del delegat del govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells; i del director dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Lleida, Robert Cabasés. Per part de l'Ajuntament de Sort, Ubasart va ser rebuda per l’alcalde, Baldo Farré; pel regidor de Cultura, Pere Bascones; i per representants de Gent de Poble i Endavant per Sort.

Durant la visita a l'equipament, Ubasart ha destacat l’alt valor que té aquest espai de memòria, ja que és l’únic espai de presó de l’època de la Guerra Civil que es conserva intacte a tot l’estat espanyol. La Presó-Museu ha esdevingut un espai de referència al Pirineu i és també gràcies a la seva web, un centre d’interpretació virtual dels espais de memòria de la comarca així com també de promoció de les rutes d’evasió que es poden realitzar a peu.

L'ajuntament vol potenciar l'equipament


L'Ajuntament de Sort està a l’espera de les resolucions definitives respecte a diverses subvencions que s’han demanat tant a la Generalitat de Catalunya com a la Diputació de Lleida. L’objectiu d’aquests ajuts és poder continuar les obres de conservació i millora de l’interior i l'exterior de l’edifici, així com també poder organitzar les primeres Jornades de memòria de frontera, previstes per a la tardor.

El fil conductor de la història que es vol posar de relleu en aquestes jornades de caire divulgatiu, és el paper del Pirineu català com a terra de frontera durant el període històric 1936-1944 en que van tenir lloc la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, amb la finalitat de mantenir viu el record dels episodis viscuts pels evadits que van travessar les muntanyes del Pirineu per fugir dels conflictes bèl·lics del segle XX.

La Presó-Museu Camí de la Llibertat de Sort es va inaugurar el juliol de 2007. Des de llavors, al consistori calcula que unes 30.000 persones han visitat l'espai, principalment procedents de Catalunya però també d’Espanya, Europa, Israel i els 5 continents. Aquest alt interès encoratja l’equip de govern a seguir promovent els valors de la pau i la democràcia mitjançant la difusió dels fets ocorreguts durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació