Diumenge, 28 d'abril de 2024
esbaiola't

Tot a punt per a un 16è Esbaiola't de luxe i el més internacional

Serà l’última edició del festival dirigida per la companyia La Baldufa, mentre que l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu ja ha anunciat que se’n farà càrrec a partir de l’any que ve

Pallars Digital Esterri d'Àneu | 11 de juliol de 2023 a les 12:11
Un espectacle de l'Esbaiola't en una imatge d'arxiu | Oriol Riart
L’Esbaiola’t, el Festival de teatre de les Valls d’Àneu, començarà aquest dijous la seva 16a edició amb un cartell de luxe, protagonitzat per set companyies internacional i farcit d'estrenes. Serà, però, l'últim any que el festival estarà dirigit per la Companyia de Comediants La Baldufa, que ha comunicat que no continuarà al capdavant de la programació.

La companyi ha exposat que "durant aquests 15 anys hem gaudit molt duent a terme el festival", però que "l'estructura actual de la companyia" no els permet seguir-lo gestionant com fins ara, ni amb el "nivell de qualitat i professionalitat" que havien assolit. "Creiem que és un bon moment per a passar la torxa", asseguren. Per la seva banda, l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu ja ha anunciat que seguirà duent a terme el festival, tot i que amb "noves fórmules de gestió".

L'edició més internacional

 
El festival mantindrà una programació de qualitat i molt diversa, i també serà la més internacional. De les set companyies foranes, quatre seran de França i les altres tres d'Irlanda, Bèlgica i Israel. Del 13 al 16 de juliol, l'Esbaiola't oferirà quatre estrenes internacionals, i per primer cop es podrà veure Gaïa 2.0, un espectacle de dansa hip hop de la companyia francesa Bakhus; les acrobàcies dels també francesos Toi d'Abord amb La Peur au Ventre; i els titelles dels belgues Tof Theatre amb Why not!.

La quarta estrena vindrà de la mà de La Baldufa amb la posada de llarg del nou espectacle de circ Amal, coproduït per FiraTàrrega i on els tres membres de la companyia han passat al paper de direcció, i en el que, juntament amb les artistes de circ Ona Vives i Laia Gómez (duo Laiaiona), han donat forma a un espectacle de teatre amb tècniques de circ per a tots els públics.
 
També hi haurà dues estrenes més a nivell de Catalunya. Es tracta, d'una banda, del nou espectacle de la companyia francesa Daromai, titulat Façade, i de l'altra, de Caillasse, un muntatge de teatre físic a càrrec dels francesos Le Guichet. L'elenc de companyies foranes, que atorguen una gran qualitat al cartell d'aquesta edició, el completen els irlandesos Hands Down Circus amb el circ de Tape that!, coproduïda amb FiraTàrrega, i els israelians Kulu Orr amb el muntatge de música i circ Control Freak.

Una vintena de companyies

 
En total, al festival de les Valls d'Àneu s'hi podran veure en escena una vintena de companyies, entre les quals hi figuren els catalans Farrés Brothers, que, tot just després d'estrenar al Festival Grec, mostraran el resultat de la residència de creació que van fer al maig de la mà de l'Esbaiola't i de FiraTàrrega, i de la qual n'ha sorgit l'obra teatral HoHiHu, l'horrible història de la humanitat.

Entre el ventall de propostes també hi ha dues obres de circ: Els viatges de Bowa, dels madrilenys La Gata Japonesa, i Poi, de la companyia mallorquina D'es Tro. Els logronyesos El Patio Teatro, per la seva banda, oferiran la creació A Mano, de teatre d'objectes. El festival també comptarà amb l'espectacle inclusiu Històries de paper, de la Fundació Alosa. La Baldufa també oferirà un passi de l'obra ImPERFECT, la seva primera creació de dansa de la mà de Sol Picó, guardonada com a millor espectacle de gran format a FETEN 2023.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació