Dissabte, 27 d'abril de 2024
medi natural

Per què l'Alt Noguera és el riu més ben conservat de Catalunya?

La Noguera Pallaresa, amb l'excepcionalitat que suposa tenir els primers 30 quilòmetres sense alterar, opta a un reconeixement internacional

Arnau Urgell i Vidal Pallars | 8 de juliol de 2023 a les 11:45
L'Alt Noguera Pallaresa és el riu més ben conservat de Catalunya | Cedida pel Parc Natural de l'Alt Pirineu
L'Alt Noguera és el tram inicial de la Noguera Pallaresa. Neix al pla de Beret, a la Val d'Aran, i després de 10 quilòmetres per aquest territori occità, entra al Pallars Sobirà. Fins a l'embassament de Borén, i després de travessar els pobles Alós d'Isil i Isil, acumula 20 quilòmetres més sense pràcticament cap alternació geomorfològica, un fet excepcional.

Considerat el curs fluvial més ben conservat de Catalunya, ara opta a ser el primer del conjunt de la península Ibèrica i dels Pirineus en rebre la distinció Wild River (Riu Salvatge), que atorga una entitat internacional i que obliga a redactar un pla d'acció a cinc anys per mantenir o millorar-ne els valors ambientals.
 

96,5 punts sobre 100

Per què l'Alt Noguera és el més ben conservat de Catalunya? Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ho té clar: “Des del seu naixement té 30 quilòmetres sense cap mena d'alternació significativa. És excepcional, ja que costa trobar al Pirineu rius que al cap de 5 o 10 quilòmetres no tinguin algun tipus de represa”, explica en declaracions a Pallars Digital.

Conjuntament amb el Conselh Generau d'Aran, els gestors del parc natural més gran de Catalunya impulsen el procés per acreditar l'Alt Noguera com a “riu salvatge”. És una certificació impulsada per l'entitat European Rivers Network, una ONG dedicada a la preservació i la gestió sostenible de l'aigua i els rius. Actualment, el tenen sis rius del continent.

Per optar-hi, cal fer una diagnosi que avaluï no només l'estat geomorfològic del curs fluvial, sinó la seva biodiversitat i la conservació dels hàbitats. Els treballs fets en el curs alt de la Noguera Pallaresa han estimat una puntuació de 96,5 punts sobre 100, quan el mínim per ser considerat “riu salvatge” és de 90.
 

L'Alt Noguera Pallaresa té 30 km sense alteracions significatives. Foto: Cedida pel Parc Natural de l'Alt Pirineu


Garriga destaca que no només no hi ha cap represa ni derivació d'aigua que alteri el funcionament del curs fluvial fins a l'embassament de Borén sinó que la presència de diversos mamífers aquàtics ja en certifica un estat de salut excel·lent. La “joia de la corona” és l'almesquera, però també hi habiten la llúdriga, la rata d'aigua o ratbuf i la musaranya d'aigua, entre altres.

Malgrat que només la part pallaresa de l'Alt Noguera és parc natural, els 30 quilòmetres d'aquest curs fluvial d'alt valor estan protegits com a Xarxa Natura 2000, Reserva Natural Parcial així com a Reserva Genètica de Truites, per ser un hàbitat de reproducció de la varietat autòctona d'aquesta espècie de peix.
 

Un pla d'acció a cinc anys

El parc natural i el Conselh Generau d'Aran estan en la recta final per aconseguir la certificació de “riu salvatge”. Per fer-ho, han de presentar un pla d'acció a cinc anys que treballi per mantenir-ne els valors i, si és possible, millorar encara més la qualitat del riu.


Per fer-ho possible es treballa en el marc de la corresponsabilitat, no només de les administracions competents sinó dels sectors econòmics o els col·lectius que tenen relació amb aquest riu. En aquest sentit, tot el procés ha comptat amb la participació de pescadors, ramaders, ambientalistes, guies, piragüistes, científics i l'estació d'esquí de Baqueira-Beret, entre altres.

Hi ha tres punts que eviten arribar al 100 de 100 i que voldrien treballar entre el 2024 –quan esperen  rebre la certificació- i el 2028. Es tracta d'impactes molt puntuals de l'activitat ramadera per la concentració en determinades zones, la sobrefreqüentació de ciutadans així com la millora ambiental de l'estació d'esquí. “La certificació no és cap protecció legal, però t'obliga a treballar conjuntament i, sobretot, a millorar per renovar-la d'aquí a cinc anys”, conclou Marc Garriga.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació