Dissabte, 27 d'abril de 2024
Raiers

La Pobla enceta la 45a edició de la Diada dels Raiers, la primera com a Patrimoni de la Humanitat

S’han programat diverses activitats lúdiques i culturals que culminaran diumenge amb la baixada dels rais fins al Pont de Claverol

Pallars Digital La Pobla de Segur | 29 de juny de 2023 a les 10:07
Els raiers baixant pel Noguera Pallaresa durant la diada de l'any passat | Joan Llimiñana
La Pobla de Segur dona aquest dijous el tret de sortida a la 45a Diada dels Raiers. Una celebració que enguany adquireix encara més importància, després que la rememoració d'aquest antic ofici fos declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el passat mes de desembre.

L'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa ha decidit encarar aquesta edició amb novetats, il·lusions per a nous reptes i forces renovades que actualitzen el cap de setmana que cada primer de juliol rememora i homenatja l'antic ofici de raier i que ve sent des de fa anys la gran festa del Pirineu.

Així doncs, i banda de la tradicional baixada dels rais del diumenge -la primera que tindrà lloc amb el segell internacional- durant els dies previs s'han programat diverses activitats festives, lúdiques i culturals per celebrar la fita. L'edició s'ha volgut convertir en un cap de setmana llarg en què totes les edats hi tenen cabuda, que s'incorpora un espai permanent de food trucks amb restauradors de la zona, i un espai habilitat per a caravanes
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Som Raiers (@elsraiers)


Malauradament, la gimcana raiera que havia de tenir lloc aquest dijous s'ha hagut de suspendre per la previsió de pluja. Tanmateix, aquest divendres la festa continua. En primer lloc, amb l'Esbart dansaire Els Raiers i l'actuació musical amb La Sonsoni i Quimet Raier a partir de les vuit del vespre. Posteriorment, a les 22:30 h, tindrà lloc la projecció Raiers en pantalla, el rai de nit i el castell de focs artificials al Pont de Claverol, mentre que la nit es tancarà amb la música d'Orquestrinatrama i de DJ Figue.

El dissabte al matí començarà la cursa popular l'Espardenyada, que comptarà amb explicacions guiades en punts amb interès natural o històric. Mentrestant, a la presa de Llania es durà a terme el taller de muntatge de rais i un esmorzar, i a les 13 h es realitzarà un contacontes a la plaça del Daldo.

Ja durant la tarda, a les 16:30 h, se celebrarà el Ràfting a Rai des del Vernedot, seguit del Parc Infantil a la Gravera del Quintana. En aquest mateix espai, i a partir de les 19 h, començarà el Festiraier. En primer lloc, amb la tarda nit de concerts amb Reggae per xic, Miqui Puig DJ, The Penguins, Tapeo Sound System i DJ Alarcón. A banda, també hi haurà parades de menjar dels diferents restauradors i productors locals.

I el diumenge, la jornada començarà amb el Bus a Rai a partir de les 10:45 h, mentre que a les 11:30 h els tres rais sortiran de la presa Llania fins al Pont de Claverol, on arribaran entre les 13 i les 13:30 h. El final de la diada raier també comptarà amb animació infantil i el tradicional dinar raier al Vernedot, que culminarà amb el ball de fi de festa.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació