Diumenge, 28 d'abril de 2024
Falles

La Pobla de Segur i Sort estrenen la temporada fallaire al Pallars amb la pluja com a protagonista

Uns 400 fallaires van participar en les baixades multitudinàries a les portes de les d'Alins i Isil, que tindran lloc la nit de Sant Joan

Tomàs Garcia Espot La Pobla de Segur | 19 de juny de 2023 a les 08:54
Els fallaires poblatans encenent les falles aquest dissabte | Joan Llimiñana

El Pallars ha donat el tret de sortida aquest dissabte a la temporada de falles amb les baixades de la Pobla de Segur i de Sort. El panorama ha estat diametralment diferent al del 2022, quan la calor extrema va condicionar l'encesa de torxes, i enguany és la pluja qui ha pres protagonisme.

A la Pobla de Segur, uns 150 fallaires van emprendre la pujada cap a Santa Magdalena en una tarda calorosa però amb l'amenaça dels núvols ben present. En aquesta edició, els poblatans han comptat amb la presència de representants d'altres poblacions fallaires del Pallars i del Pirineu com Les, AndorraIsilAlins València d'Àneu
 


Poc abans de les 22h de la nit, i després de col·locar la nova Senyera al pal del cim de la muntanya, els fallaires començaven la baixada amb les torxes enceses amb parafina, mentre les primeres gotes de pluja i els llamps advertien de la imminent tempesta.

 
Només arribar a la Pobla, on ja esperaven les pubilles, els ruixats van començar a caure amb força, apagant algunes falles, però no evitant que les parelles arribessin a l'església per rendir homenatge a la Verge de Ribera, patrona d'aquesta festa declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Mentrestant, a Sort, uns 200 fallaires van arribar al parc del Riuet de la capital del Pallars Sobirà des dels diferents pobles del municipi. Uns ho feien des dels nuclis de la Vall d'Àssua, com són Altron, Sorre, Bernui, Seurí i Llessui, mentre que d'altres venien dels pobles del Batlliu, com ara Bressui, Montardit de Dalt, Llarvén, Enviny, Pujalt, Castellviny i Olp.
 


En aquest cas la pluja també va fer acte de presència, i un cop arribats a les portes de la capital, alguns dels fallaires també van haver de tornar a encendre els seus troncs. L'aigua, però, no va impedir que la festa continués, i que la falla major situada al parc cremés amb força gràcies a les falles arribades des dels diferents punts de la zona, i que simbolitzen la unió entre els seus nuclis.
 
La temporada fallaire no ha fet més que començar, i durant la pròxima nit de Sant Joan, els pobles d'Alins Isil prendran el relleu de la Pobla i Sort. Les dos poblacions protagonitzen any rere any les baixades més populars i concorregudes del Pallars i el Pirineu.

En la primera, els fallaires descendiran des del Botanal i l'ermita de Sant Quirc, mentre que la segona ho faran des del Faro, i davallaran fins on es troba la Falla Major, que incendiaran abans de comenci la festa grossa. Dies després, l'1 de juliolValència d'Àneu i Alós seran les encarregades de tancar la temporada de baixades a les dos comarques.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació