Diumenge, 28 d'abril de 2024
Os bru

Activat el Protocol d'ossos problemàtics al Pallars Sobirà per la presència continuada d'un os jove a la Bonaigua

Organitzat un dispositiu per foragitar l'os i allunyar-lo de la carretera davant el risc que sigui atropellat, que pugui provocar un accident o que s'habituï a la presència humana

Pallars Digital Alt Àneu | 17 de juny de 2023 a les 08:35
Imatge del dispositiu activat aquest divendres al port de la Bonaigua | Agents Rurals
El Govern ha activat el Protocol d'ossos problemàtics, davant la presència continuada d'un exemplar d'os subadult a la carretera C-28, al port de la Bonaigua, al seu pas pel terme municipal d'Alt Àneu. Un dispositiu coordinat pel Servei de Fauna i Flora del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i executat pel cos d'Agents Rurals amb col·laboració dels Mossos d'Esquadra i personal de Forestal Catalana ha actuat aquest divendres al migdia per foragitar l'animal.
 
L'objectiu d'aquesta actuació és evitar possibles accidents de trànsit i garantir el benestar i la seguretat de l'os i de les persones. I és que des del dia 8 de juny hi ha hagut observacions reiterades d'un exemplar d'os subadult per part de ciutadans en un tram d'aproximadament dos quilòmetres de la carretera C-28, l'última aquest mateix dijous.

Així mateix, en el marc de les actuacions de seguiment desenvolupades pels Agents Rurals, s'ha constat la presència d'aquest exemplar a la zona a través de registres gràfics, mostres de pèl i altres indicis com ara excrements, pedres girades, formiguers remenats i diversos jaços. La presència d'aquest os no ha produït afectacions en assentaments apícoles propers, que es troben protegits amb mesures de prevenció facilitades dins del Programa de prevenció de danys d'os.

L'aparició d'aquest animal, que mostra una actitud molt confiada, ha atret cada cop un major nombre de curiosos al port de la Bonaigua. Això ha provocat alguna situació de risc potencial en què algunes persones han intentat aproximar-se a l'exemplar.
 

Imatge de l'os, amb actitud confiada, prop de la carretera C-28. Foto: Agents Rurals


Per tot plegat, en la darrera reunió tècnica on han participat personal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el cos d'Agents Rurals i personal del Conselh Generau d'Aran, s'ha decidit posar en marxa el Protocol d'intervenció amb ossos al Pirineu, per al cas concret d'ossos habituats, i que és el primer cop que s'activa al Pallars Sobirà.

Durant els següents dies es farà un seguiment de l'individu per veure la resposta al condicionament aversiu aplicat. Es sol·licita, tant per la seguretat de les persones com per la seguretat de l'os, que no es realitzin visites a la zona amb la intenció de fer observacions, fotografies ni aproximacions a l'animal.

Actualment, recordem, l'os bru té presència estable a les comarques del Pallars Sobirà i la Val d'Aran, mentre que la seva petjada és ocasional a la Vall Fosca. D'altra banda, i segons apunten els experts, el plantígrad està "guanyant terreny" i tendirà a baixar "més cap al sud", especialment els mascles.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació