Dissabte, 20 d'abril de 2024

Aquests són els partits més votats en cada municipi del Pallars

ERC continua sent el que major presència té a les comarques pallareses, seguit de Junts i del PSC

Roger Tugas / Tomàs Garcia Pallars | 5 de juny de 2023 a les 12:26
Consulta quin partit ha tingut més força en cadascun dels municipis pallaresos | Martí Albesa

Les passades eleccions municipals del 28 de maig ha confirmat novament a Esquerra Republicana com la força més votada al Pallars. Tanmateix, la presència i força dels partits no són iguals en cadascun dels 29 municipis pallaresos. Per aquest motiu, a Pallars Digital us portem els mapes amb la força guanyadora en cada secció censal, així com el pes de cada una de les formacions polítiques que van concórrer als comicis.


Quin partit ha guanyat a cada municipi?

 
Malgrat la forta patacada a Tremp, Esquerra Republicana ha estat la força més votada al Pallars Jussà, i ha sigut la clara guanyadora en set municipis. En tots els casos, els republicans han aconseguit la majoria absoluta, i per primera vegada ho han fet a TalarnConca de Dalt i Castells de Mur, mentre que en d'altres com la Pobla de SegurAbella de la Conca Sant Esteve de la Sarga l'han mantingut.

 
Mentrestant, Junts ha sigut el partit amb més vots en quatre municipis de la comarca. Per una banda, conserven l'hegemonia en feus com Llimiana i Gavet de la Conca, mentre que l'han recuperat a Isona i Conca Dellà. Finalment, a Sarroca de Bellera, estan a l'espera del sorteig al Jutjat de Tremp, aquest dimecres, gràcies al qual podrien sumar la majoria després d'un empat a vots amb ERC.
 
I en tercer lloc, el PSC ha tornat a ser el més votat en els seus feus tradicionals del Jussà. A Tremp, on el partit guanya des del 1995, els socialistes han aconseguit la segona majoria absoluta de la seva història a la ciutat. També s'han imposat a Senterada, on Antoni Toló, continuarà com a alcalde, tot i que aquest cop ho farà amb Junts i ERC al govern. Finalment, i malgrat caure en nombre de vots, el PSC també va ser primera força a Salàs de Pallars, però encara resta a l'espera dels possibles pactes postelectorals.

Mentrestant, al Pallars Sobirà, ERC s'ha imposat en 11 dels 15 municipis de la comarca. En 10 ho ha fet amb majoria absoluta, mentre que Sort s'han quedat a només un regidor de governar en solitari. El partit ha arrasat i tindrà una majoria clara al consell comarcal.

 
Molt per darrere, Junts només ha sigut primer en nombre de vots en dos municipis, feus del partit: Rialp Esterri de Cardós, on són la força majoritària. Finalment, dos formacions independents han sigut les més votades a Baix Pallars Vall de Cardós, i aniran plegats al consell comarcal amb un representant.


Quina força té cada partit als municipis pallaresos?

 

Pel que fa a la força i la presència de cada partit, ERC se situa novament al capdavant. Al Jussà, enguany presentaven llista als 14 municipis de la comarca. El partit ha aconseguit ser present en tots els consistoris, però on han sumat una majoria més clara és a Talarn (on era l'única llista) amb el 93,1% dels vots, i a Sant Esteve de la Sarga, amb 74% dels suports.

Quant a Junts, la seva força és clara a LlimianaGavet i Isona, tot i que també va aconseguir una presència notable a Conca de Dalt, Castell de Mur, Abella, Senterada i Sarroca. Així i tot, els juntaires no seran a Talarn ni tampoc a Salàs de Pallars, on no van presentar llista el 28-M.
 
Finalment, el PSC tindrà una força testimonial en municipis com la Torre de Capdella, Gavet, Abella i Castell de Mur. Un fet que es veu compensat per la clara presència que han aconseguit a Tremp, Salàs i Senterada.
 


Pel que fa al Sobirà, la presència d'ERC a tota la comarca és clara, especialment als municipis del nord, on la majoria és aclaparadora. També ho és a Soriguera, mentre que on té menys força és a Rialp. El partit també presentava llistes als 15 municipis de la comarca.

Quant a Junts, tot al contrari; la seva força es limita a Rialp i Esterri de Cardós, mentre que també són presents en municipis del nord-oest de la comarca i a d'altres com Farrera o Alins. Per la seva banda, el PSC tan sols es consolida a Sort (23,4%) i Espot (27,9%), i obté una presència testimonial a Alins, Farrera, Esterri de Cardós i Tírvia.


Altres notícies que et poden interessar







 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació