Dissabte, 20 d'abril de 2024
Falles

El Pallars es prepara per a unes baixades de falles menys condicionades per la calor

La Pobla de Segur i Sort seran els encarregats d'encetar la temporada fallaire el dissabte 17 de juny

Tomàs Garcia Espot La Pobla de Segur | 9 de juny de 2023 a les 08:00
Diversos fallaires fent les falles a La Serradora de la Pobla de Segur | TGE

El Pallars és a les portes de començar, un any més, les tradicionals baixades de falles que marquen el solstici d'estiu i tenyeixen de foc i festa les dos comarques. Les primeres poblacions a fer-ho seran la Pobla de Segur Sort, que coincidiran el dissabte 17 de juny, seguides de les d'Alins Isil (23 de juny), i les València d'Àneu i Alós d'Isil (1 de juliol).

A diferència de l'any passat, la calor i la sequera no seran el principal problema gràcies a les generoses pluges de les últimes setmanes. Tota una diferència respecte a la passada edició, quan, en ple nivell 3 del Pla Alfa i diversos incendis simultanis arreu del país, els fallaires poblatans van haver de baixar la falla apagada des de Santa Magdalena. Així i tot, la sequera continua ben present, i no s'abaixarà la guàrdia.

 
Mentrestant, les falles ja comencen a prendre forma i algunes ja estan més que preparades. A la Pobla de Segur, aquest any la seva construcció s'ha traslladat a l'espai de La Serradora, al centre del poble. Allà, els fallaires estan donant els últims retocs a les falles fetes de teia del bosc de Boumortpal d'avellaner.

Enguany caldrà omplir les falles amb força teia perquè puguin cremar com cal. Foto: TGE


​Tanmateix, l'aigua sí que podria condicionar, i fins i tot amenaçar, la festa del foc, i per curar-se en salut, s'està col·locant força fusta resinosa a les falles perquè cremin amb facilitat. Enguany, seran 150 fallaires els que baixaran fins a la Pobla, on seran rebuts per les seves respectives pubilles.


També en baixaran 150 a Sort, que celebrarà la seva quarta edició de la festa que uneix els pobles de la Vall d'Àssua i el Batlliu entorn de l'enorme falla major de bedoll, ja instal·lada al Parc del Riuet de la capital del Pallars Sobirà. Els fallaires de Sort, que van recuperar aquesta tradició l'any 2018 per donar suport als presos polítics catalans, participaran per primer cop a la trobada de colles pallareses que tindrà lloc aquest dissabte a Alins.

L'acte, organitzat per l'ajuntament del municipi i els seus fallaires, començarà a les 17 h amb diversos parlaments i un passi audiovisual. També es realitzaran diverses converses al voltant de les falles, prèvies al berenar i a un concert de MADAKA.
 


La nit de Sant Joan serà el torn d'Alins Isil, que any rere any protagonitzen les baixades més populars i concorregudes del Pallars i el Pirineu. Al primer, els fallaires descendiran amb les torxes, com ja és habitual, des del Botanal i l'ermita de Sant Quirc, mentre que al segon ho faran des del Faro, i davallaran fins on es troba la Falla Major, que incendiaran abans de comenci la festa grossa.

Finalment, València d'Àneu i Alós tancaran la temporada de baixades al Pallars. La primera població la celebrarà el cap de setmana de Sant Pere, el mateix dia que la segona. A banda de les de Sort, la d'Alós d'Isil és l'última festa de falles que es va recuperar a les comarques pallareses. Va ser l'any 2014 i gràcies a l'empenta de la gent, que concep aquesta tradició com una manera de potenciar la identitat local.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació