Divendres, 19 d'abril de 2024

Aquests seran els nous presidents i presidenta de les EMD del Pallars

Només va haver-hi contesa electoral en quatre entitats, mentre que a les 10 restants tan sols hi havia un candidat a escollir

Tomàs Garcia Espot Pallars | 1 de juny de 2023 a les 08:40
Una urna de l'EMD de Sossís aquest passat diumenge | TGE
Les 14 Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) del Pallars, quatre del Jussà i 10 del Sobirà, van escollir diumenge els seus nous presidents i presidentes en el marc de les eleccions municipals del 28 de maig. Tanmateix, només va haver-hi contesta electoral en quatre d'elles, mentre que a la resta tan sols hi havia un candidat a triar.

D'entre els càrrecs escollits, la meitat repeteixen en el càrrec, mentre que d'altres ho fan per primera vegada o hi tornen després d'un mandat d'absència. Aquests són els nous presidents, segons els resultats publicats aquest dimecres.

Ainet de Besan (Alins): Fèlix Bixaconill (ERC)

 
Fins ara presidida per Manel Pérez, reelegit alcalde d'Alins per majoria absoluta, aquesta EMD de 40 habitants ha escollit Fèlix Biconill com a nou president. Era l'únic candidat que es presentava i ha obtingut 40 vots dels veïns del poble.

Araós (Alins): Josep Maria Poch (ERC)

 
Elegit per cinquena vegada consecutiva, Josep Maria Poch continuarà al capdavant de l'entitat descentralitzada d'Araós. Un càrrec al qual va accedir l'any 2007, i on en aquesta ocasió es presentava sense competidor.
 

Àreu (Alins): Iu Escolà (ERC)

 
Un altre que repetirà mandat. Escolà va ser escollit el novembre del 2019 després que en les eleccions municipals d'aquell mateix any no es presentés cap candidatura. El lloc havia quedat vacant després que Josep Escolà, pare de l'actual president, morís l'octubre del 2021. Aleshores, Iu Escolà va ser escollit amb 27 vots, quatre més que el seu competidor. Aquest cop, però, ell era l'únic candidat.
 

Isil i Alós (Alt Àneu): Guillem Esteban (independent)

 
Per la seva banda, Guillem Esteban continuarà governant la pedania d'Isil i Alós. Al càrrec des del 2019, Esteban es va imposar diumenge per 42 vots a 18 contra el segon candidat, Antonio Bertran.

Sorpe (Alt Àneu): Josep Maria Constansa (PSC)

 
Al mateix municipi, Josep Maria Constansa revalida la presidència a Sorpe. Constansa ja ho havia sigut entre els anys 2003 i 2007. Diumenge, el president va guanyar amb 24 vots per sobre dels 14 de Gema Tizón, candidata també a l'alcaldia d'Alt Àneu.

Sellui (Baix Pallars): Montserrat Perelló (independent)

 
Més cap al sud, la independent Montserrat Perelló presidirà la pedania de Sellui, fins ara ocupada per Jordi Vives, que ho era des del 2011. En aquest cas, Perelló va ser l'única candidata a presentar-se al càrrec.

Sossís (Conca de Dalt): Rafel Noray (PSC)

 
Després de presidir-la entre 1991 i 1999, el socialista Rafel Noray tornarà al capdavant de l'EMD de Sossís. Substituirà Josep Aleu, que l'ocupava des de fa 24 anys, i que abans dels comicis locals va rebre l'homenatge del Consell d'Alcaldes del Jussà, juntament amb quatre batlles més que tampoc repetiran durant el pròxim mandat.

Arestui (Llavorsí): Jesús Garcia (ERC)

 
Tornant al Pallars Sobirà, el republicà Jesús Garcia repetirà mandat a Arestui, després d'imposar-se per 9 vots a 4 enfront de Francesc Xavier Matheu. Garcia va accedir a la presidència de la pedania arran de les eleccions del 2019.

Baiasca (Llavorsí): Carlos Jansat (ERC)

 
A pocs quilòmetres, Carlos Jansat també tornarà a governar a Baiasca, on havia sigut president del 1995 al 2011. Substituirà Jordi Fillet, que ho era des del 2011, després de guanyar en solitari amb 11 vots.

Montenartró (Llavorsí): Ricard Barnés (ERC)

 
Encara al municipi de Llavorsí, el també membre d'ERC Ricard Barnés accedirà per primer cop a la presidència de Montenartró. Des del 1999 i fins al pròxim 17 de juny, el lloc estarà ocupat per Josep Ramon Ubach. El 28 de maig, Barnés també va ser l'únic candidat a presentar-se, obtenint 19 vots.
 

Manyanet (Sarroca de Bellera): Xavier Soro (Junts)

 
Novament al Pallars Jussà, Xavier Soro serà l'únic membre de Junts que governarà una EMD del Pallars. Reelegit també l'any 2019, Soro va rebre quatre vots diumenge passat i no va tenir oposició.

Tornafort (Soriguera): Ernest Andreu (independent)


Serà el cinquè president de l'EMD, creada el 2004 i constituïda un any després. Ernest Andreu substitueix Francesc Capdevila després de ser l'únic candidat que concorria a la presidència de la pedania. Diumenge va aconseguir 23 vots.

Espui (La Torre de Capdella): Julià Hereu (ERC)

 
També repetirà al càrrec Julià Hereu a l'EMD d'Espui, i que diumenge era un dels set candidats pallaresos que es presentava en solitari a la reelecció. Hereu va sumar 68 vots.

Vilamitjana (Tremp): Sisco Martínez (PSC)

 
Finalment, la pedania més poblada del Pallars va reelegir Sisco Martínez, amb 46 vots. El president va accedir al càrrec l'any 2015, quan va substituir Antonio J. Montoliu, que al seu torn havia reemplaçat Josep Miret, traspassat l'abril de 2014. Diumenge, Martínez competia amb tres candidats més: Jordi Sumarroca (29 vots), Anna Martínez (14) i Roger Carceller (4).

 



Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació