Dijous, 25 d'abril de 2024
hidroelèctriques

Substitueixen un tram de la canonada vertical de la central hidràulica d'Unarre

És la primera vegada en 68 anys que es canvia una part d'aquesta infraestructura

Pallars Digital Unarre | 29 de maig de 2023 a les 11:20
Detall de dos trams de canonadas que s'han retirat | M. Lluvich / ACN
La central hidroelèctrica d'Esterri d'Àneu-Unarre va entrar en funcionament l'any 1958. Té quatre grups generadors, una canonada de 870 metres i un salt de 480 metres que transporta aigua de l'estany de la Gola i la presa de Cervi fins a la central. Fa uns dies, el passat divendres en concret, es van canviar per primera vegada en 68 anys un total de 150 metres d'aquesta infraestructura.

Per fer-ho va fer falta un helicòpter per transportar el material. L'actuació forma part de les tasques de manteniment preventiu de la instal·lació que gestiona Enel Green Power, la branca d'energies renovables d'Endesa. S'ha aprofitat aquesta substitució per canviar l'acabat de la canonada, que tindrà ara un color integrat a l'entorn natural on es troba. Està previst que aquest procés finalitzi durant la tardor, quan la instal·lació tornarà a entrar en servei.

L'aigua que circula per la canonada forçada prové, en el seu origen, de l'estany de la Gola. D'aquí baixa per un barranc natural fins a una petita presa a tocar de Cervi. L'aigua que surt d'aquesta presa recorre tres quilòmetres a través d'un canal que s'acaba endinsant a la muntanya on recorre gairebé un quilòmetre més a través d'una galeria. A la seva sortida, comença la canonada forçada que porta l'aigua fins a la central.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació