16 d'abril de 2024

El frec a frec entre Amorós i Abella marcarà els comicis a Isona i Conca Dellà

L'elecció al municipi pot ser una de les més ajustades dels últims anys, amb dos llistes disputant-se novament la majoria absoluta

Tomàs Garcia Espot Isona i Conca Dellà | 24 de maig de 2023 a les 11:52
El perfil i la trajectòria de les candidates pot reforçar encara més la igualtat a les urnes | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Les eleccions municipals Isona i Conca Dellà poden ser una de les més ajustades dels últims anys. I no només perquè enguany es tornen a presentar dos llistes -tan sols una podrà aconseguir la majoria absoluta- sinó també pel perfil i la trajectòria de les candidates que aspiren a l'alcaldia.

 
Per una banda, l'alcaldessa Rosa Amorós aspira a revalidar el càrrec amb els quatre anys de mandat com a principal actiu. Així mateix, la republicana, delegada del Govern a l'Alt Pirineu fins al 2021 i diputada al Parlament entre 2012 i 2015, pot fer valer també la renovació del Museu de la Conca Dellà de cara als comicis. L'any 2019, Amorós va obtenir la majoria absoluta de cinc regidors en imposar-se al fins aleshores alcalde, Constante Aranda, per només 58 vots.

Per la seva banda, la candidata de Junts, Jeannine Abella, tindrà com a punt fort la seva condició de diputada al Parlament durant l'actual legislatura. Les seves intervencions al ple i a les diferents comissions parlamentàries han estat ingents durant els últims mesos i, en conseqüència, la seva presència davant l'opinió pública. A més, Abella compta amb Constante Aranda, alcalde entre 2011 i 2019, com a segon de la llista. 
 
Respecte als programes electorals, ambdues formacions coincideixen en diversos temes cabdals per al municipi, com ara l'aigua, la gent gran, l'agricultura i la ramaderia, com també l'arrelament dels joves. No obstant això, Junts ha posat èmfasi en la necessitat de transparència de l'ajuntament i en les energies renovables. Els projectes de grans parcs solars han generat força polèmica al municipi i a la comarca. En aquest sentit, el partit defensa la seva instal·lació als teulats, i no als camps de nou conreu. "La terra per qui la treballa", afirmen al vídeo de campanya.

Mentrestant, ERC ha demanat la confiança dels veïns per acabar els projectes iniciats i tirar-ne endavant de nous. Precisament, dos dels més importants començats durant aquest mandat -finançats per fons europeus- tenen a veure amb l'energia verda. Un d'ells és la instal·lació d'una caldera de biomassa, aprofitant la fusta dels boscos del municipi, mentre que l'altre també contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les teulades d'equipaments municipals.

Cens total:811
Escrutat100,00%
Vots comptabilitzats:64679,65%
Abstencions:16520,35%
Vots nuls:50,77%
Vots en blanc:253,90%
PartitVots%Regidors
ERC-AM33752,57%5
JxCat -JUNTS27943,53%4
 
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació