1 de 10
patrimoni

Cultura donarà a conèixer els gravats medievals de Seurí declarats béns d'interès nacional

El jaciment es troba en una zona de difícil accés i es crearà material interpretatiu per divulgar-los

Dibuixos gravats a la pedra localitzats a la Vall d’Àssua | M. Lluvich / ACN
per Pallars Digital, Seurí | 14 d'abril de 2023 a les 17:33 |
El Departament de Cultura ha encarregat una publicació monogràfica sobre els gravats medievals del Solà de Seurí, al terme municipal de Sort, al Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya de la UAB-CSIC, amb la finalitat de donar a conèixer aquest patrimoni declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BECIN) l'any 2021.

Aquesta publicació ha de donar a conèixer els resultats científics del jaciment arqueològic de 101,03 hectàrees i que compta amb 3.940 gravats localitzats en 372 roques. Els propers mesos els tècnics del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic programaran les actuacions necessàries per dur a terme els treballs de documentació entre els quals hi haurà; topografia, fotogrametria o vídeo 3D.

El jaciment arqueològic no és visitable per les característiques del terreny, però es valorarà la possibilitat d'adequar el Castell dels Comtes de Pallars de Sort com a seu expositiva d'aquest material. Els gravats es localitzen en cotes d'entre 1.230 metres d'altitud i els 2.060 metres i es distribueixen per un terreny de 3,3 quilòmetres de longitud. Es tracta d'una zona de difícil trànsit amb orografia complicada.

FOTOS Gravats de l’Edat mitjana localitzats a la Vall d'Àssua


Un conjunt excepcional i inèdit


Els primers estudis permeten apuntar a una cronologia entre el segle XIV i XV. Tot plegat, tant les seves dimensions com la diversitat, fa que els gravats del Solà de Seurí siguin un conjunt excepcional i inèdit a la serralada pirinenca.

Entre els elements que permeten l'aproximació cronològica destaquen col·leccions d'armes militars, vestits, elements singulars com ballestes o cornamuses i inscripcions. Però el que sí que ha facilitat als arqueòlegs una data fixa és la inscripció, de no més de 5 centímetres de grandària, on es pot llegir: Aquest any del Senyor 1319 + aquesta creu pètria + s'exposa a la terra. Va fer-la 6 de maig + Pere Arnau sacerdot. El seu autor podria ser Pere Arnau, ja que es coneix que en aquesta època (1335-1369) Pere Arnaldo va ser monjo i va exercir de notari al monestir de Gerri de la Sal.

Entre els prop de 4.000 gravats hi ha representats motius molt diversos: imatges antropomorfes, zoomorfes, tècniques, vegetals, geomètriques i cristianes, així com inscripcions. En aquest conjunt destaquen les representacions de soldats, a dalt de cavall i a peu, i d'armes. També són freqüents les representacions de cacera i de músics cortesans tocant amb cornamuses de tipus occità. Armes, vestimentes i instruments musicals permeten situar aquest conjunt a la baixa edat mitjana.


Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació