Dijous, 25 d'abril de 2024
satèl·lit

Els minairons donen nom a la tercera missió satel·litària de Catalunya

La missió 'Minairó', batejada al programa infantil 'InfoK', té per objectiu demostrar casos d'ús d'un nou protocol de connectivitat

Pallars Digital Pallars | 4 d'abril de 2023 a les 09:54
Fotografia de família de la presentació de la tercera missió de l'Estratègia NewSpace | Govern
Els minairons són uns petits éssers fantàstics presents en la mitologia del Pallars que formen part de la gran família dels follets. Segons la llegenda, els minairons són molt inquiets i treballadors, però segurament mai ningú s'hagués imaginat que aquests sers diminuts, tan presents al nostre territori, conqueririen algun dia l'espai. Aquest moment ha arribat, doncs la tercera missió satel·litària que impulsa el Govern en el marc de l'Estratègia NewSpace de Catalunya s'ha batejat amb el nom de Minairó.

El satèl·lit està a punt per enlairar-se cap a l'espai aquest mateix mes d'abril, segons ha anunciat la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, en l'acte de presentació de la missió. Minairó té per objectiu demostrar en espai casos d'ús amb el protocol de connectivitat 5G NB-IoT NTN i desplegar un laboratori en òrbita per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya. Uns objectius, ha afegit la secretària Tost, "que ens permetran seguir avançant en la promoció i projecció de l'ecosistema espacial català al país i al món".

Aquest nanosatèl·lit és el primer de la història que es llançarà sota l'estàndard 5G, cosa que suposa un canvi de paradigma a les telecomunicacions satel·litàries. El satèl·lit donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu d'IoT pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost molt baix, la qual cosa suposa "democratitzar" la Internet de les Coses.

El nom, escollit pels nens i nenes a través de l'InfoK


Com ja va fer en les dues missions anteriors, la Secretaria de Polítiques Digitals ha tornat a comptar amb la col·laboració i suport de l'InfoK, programa informatiu infantil i juvenil del canal SX3, per possibilitar que els nens i nenes de Catalunya triessin el nom per a la tercera missió espacial de l'Estratègia NewSpace. 

Minairó, el nom triat, va ser proposat per dos infants, la Jana Bassegoda, de Rubí, de 9 anys, i en Pol Flores, de la Selva del Camp, de 7 anys. Després de l'Enxaneta, el març del 2021, i el Menut, el gener d'aquest 2023, Minairó suposa la tercera missió satel·litària de l'Estratègia NewSpace de Catalunya, impulsada pel Govern a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball i amb la participació de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2CAT i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació