Dimecres, 29 de maig de 2024
Cultura

El Museu de la Conca Dellà vol ser un referent en conservació i recerca amb la creació d'un taller

Després de la seva reobertura, l'equipament exposa peces úniques al món com un coll de dinosaure de més de cinc metres

Pallars Digital Isona | 17 de març de 2023 a les 09:23
L'alcaldessa d'Isona, Rosa Amorós, i Àngel Galobart, director del Museu, visitant una de les exposicions | M. Lluvich / ACN
Després de la seva recent reobertura, el Museu de la Conca Dellà aspira a convertir-se en un referent de conservació i restauració amb la creació d'un taller. Mentrestant, els visitants ja poden endinsar-se al passat romà de la ciutat d'Aeso i al món dels dinosaures a través de moltes restes extretes de jaciments del municipi i ara exposades a les vitrines del museu.

Una de les més espectaculars és un coll de titanosaure de més de cinc metres o un fèmur de més de dos metres. Al Museu d'Isona també es mostren tres peces d'epigrafia d'època romana. La Generalitat republicana les va portar al Museu Arqueològic de Catalunya durant la Guerra Civil per salvar-les dels bombardejos i ara han tornat.
 
En aquesta zona del Pirineu s'han descobert sis espècies noves de dinosaures i alguna de cocodril que ara alberga el museu. Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà, ha explicat que són espècies noves pròpies del Pirineu i que, per tant, es troben solament aquí i no es poden veure a cap altre punt del món.

Per Àngel Galobart seria una fita aconseguir descentralitzar l'Institut Català de Paleontologia i fer que el museu es convertís en una subseu. Ara, els fòssils o restes arqueològiques que es troben a la zona es guarden a Isona i no marxen fora. Això fa que ja siguin molts els paleontòlegs o arqueòlegs que es desplacen al municipi per treballar. "Acabar de dissenyar un taller de preparació a l'edifici del museu seria tancar tot el cercle i convertir aquest espai en un punt de divulgació, conservació i recerca", ha remarcat Galobart.
 
Rosa Amorós, alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, ha explicat que aquestes obres d'ampliació i reforma del museu han permès augmentar la capacitat d'aforament, passant de les 135 persones a les 220. L'alcaldessa ha destacat que no solament s'ha ampliat la capacitat de visitants sinó també la quantitat i qualitat de peces exposades.

El discurs museogràfic comprèn des del període del Cretaci, ara fa 66 milions d'anys, a la presència tardoromana. En l'actualitat, el Museu de la Conca Dellà desenvolupa funcions d'abast supracomarcal, com espai divulgatiu i en l'àmbit de la recerca i també és dipositari dels materials pertanyents als jaciments arqueològics i paleontològics del Pallars Jussà.

Les obres de rehabilitació i adequació dels espais, a més de les actuacions de museografia, han tingut un cost global de 732.000 euros, els quals han estat finançats pel Departament de Cultura, amb 400.000 euros i pels fons Feder (332.000 euros) a través de l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i de la Diputació de Lleida.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació