Dijous, 25 d'abril de 2024
cinema

«Els encantats», la pel·lícula d’Elena Trapé rodada a Antist, s’estrena al Festival de Màlaga

El film, protagonitzat per Laia Costa, retrata l’impacte que té per a una mare una ruptura amorosa

Pallars Digital Antist | 13 de març de 2023 a les 10:28
L'actriu Laia Costa en una escena de la pel·lícula | Coming Soon Films / A Contracorriente Films
La pel·lícula Els encantats, dirigida per Elena Trapé i rodada al petit nucli d'Antist, a la Vall Fosca, s'ha estrenat al Festival de Màlaga. El film retrata l’impacte que té per a una mare una ruptura amorosa i com gestiona el buit que deixa l’absència del seu fill. Trapé explica que volia narrar la història de la protagonista, la Irene, "des de l’escolta, el silenci i les seves reaccions”. De fet, el subtext i tot allò no verbalitzat és una part que li interessava molt a la directora perquè “enriqueix la pel·lícula”.

 
El rodatge de Els encantats es va allargar sis setmanes als paratges d'Antist, la zona on fugirà la protagonista. La pel·lícula està protagonitzat per l’actriu catalana Laia Costa i compta amb Pep Cruz, Aina Clotet, Dani Pérez Prada i la debutant Ainara Elejalde al repartiment. El guió de la pel·lícula és de Trapé i Miguel Ibáñez Monroy i Trapé relata la història d’una dona que després d’una separació es refugia en un petit poble. Al poble d’Antist la protagonista buscarà recuperar el sentiment de seguretat que tenia, quan de petita, estiuejava a la zona.
 
Trapé situa la protagonista en situacions incòmodes. "És com si ella fugís endavant i no acaba d’encaixar enlloc i la intenció era que l’espectador sentís que allò era una olla a pressió que al final explota”. Explica que al llarg del film "hi ha una sensació de fracàs i desubicació i això està en el subtext de cada escena".
 

La directora catalana Elena Trapé podria repetir els èxits aconseguits al Festival de Màlaga el 2018. Foto: Pere Francesch


Més enllà del tema de la ruptura, Trapé apunta que les trobades de la Irene amb altres personatges li van servir per tractar diferents temes com les arrels, la casa, la joventut i la intimitat. "El detonant era el de centrar-nos en una ruptura i en les conseqüències que té això respecte com havies imaginat que seria la maternitat", apunta. Trapé volia reflexionar com un mare gestiona el buit que deixa l’absència del seu fill. Van introduir també subtrames que tenen a veure amb la pròpia sexualitat d’una mare separada, la intimitat, la fe en l’amor i què és casa.
 

Influència pallaresa

 
El títol de la pel·lícula és molt pallarès. Trapé va explicar que l'ha tret del llibre de l'escriptor pallarès Pep Coll, Guia Dels Indrets Mítics i Llegendes Del Pallars Jussà, on narra unes llegendes que diuen que al llarg de la Vall Fosca hi ha unes esquerdes on s'amaguen els Encantats, petits éssers atrapats allà a dins i que solament es poden veure quan surten a la nit a estendre la roba. La directora ha recalcat que el nom de la pel·lícula no fa referència al pic dels Encantats del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici. "Hi ha moltes llegendes relacionades amb la natura", destaca.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació