Dimecres, 24 d'abril de 2024
habitatge

Talarn, primer municipi del Jussà en regular els pisos turístics davant la manca de lloguer

A partir de l'abril només es podran donar tres llicències cada any per aquest tipus d'habitatges

Pallars Digital Talarn | 6 de març de 2023 a les 11:46
Vista aèria del nucli de Talarn amb l’embassament i la presa de Sant Antoni al fons | Ajuntament de Talarn
Talarn és el primer municipi del Pallars Jussà que regularà els pisos d'ús turístic (HUT).  L'ajuntament ha aprovat una ordenança -que entrarà en vigor a partir de l'abril- per la qual el consistori només podrà atorgar un màxim de tres llicències cada any per aquest tipus d'habitatges. 

La mesura, tal com a explicat a Pallars Digital el seu alcalde, Àlex Garcia, busca millorar l'oferta i l'accés a l'habitatge de lloguer, ja que, en paraules de l'alcalde, "gairebé no n'hi ha". Per altra banda, l'ordenança també exigirà als propietaris de pisos turístics que estiguin empadronats al municipi almenys des de fa dos anys i mig, i que almenys el 50% dels habitatges destinats al turisme siguin de la seva titularitat.

Així mateix, detalla Garcia, els propietaris d'aquests HUT hauran de comptar una sèrie d'assegurances, i hauran de facilitar els seus números de telèfon en cas que es produeixi algun imprevist o incident. En aquest sentit, l'alcalde explica que en cadascun d'ells s'hauran de col·locar cartells per identificar que es tracta de pisos turístics.

Actualment, Talarn compta amb una quinzena d'aquests pisos destinats al turisme, i en l'últim any s'han expedit un total de sis noves llicències, tres de les quals van ser atorgades a finals del 2022, tal ha com detallat Garcia. D'altra banda, tot i que la nova normativa limitarà les llicències, al municipi ja se n'han ajornat de noves des de principis d'any gràcies a una moratòria.

Aquest municipi del Pallars Jussà no és, però, el primer del Pallars en posar fre als HUT. Durant el mes de juliol del 2022, l'Ajuntament de Rialp va aprovar al ple limitar a 77 el nombre de pisos turístics al municipi, el 10% del parc d'habitatge privat, que compta en l'actualitat amb 707 immobles. Una decisió que, com en el cas de Talarn, també respon a la problemàtica d'accés a l'habitatge persistent arreu de la comarques pallareses.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació