Dijous, 18 d'abril de 2024
habitatge

Rialp limitarà a 77 els pisos turístics del municipi

Amb aquesta mesura, que s'ha aprovat al ple per unanimitat, el consistori vol afrontar el problema d'accés a l'habitatge

Tomàs Garcia Espot Rialp | 8 de juliol de 2022 a les 11:00
Fins a dia d'avui s'han atorgat un total de 58 llicències de pisos turístics | Wikipedia

L'Ajuntament de Rialp ha començat a posar límits a les llicències de pisos turístics del municipi. Així ho ha decidit per unanimitat el ple de consistori, que ha situat el topall màxim en 77 pisos, el 10% del parc d'habitatge privat del municipi, que compta actualment amb 707 immobles. Amb aquesta ordenança, tal com explica a Pallars Digital l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, es vol solucionar el problema d'accés a l'habitatge de famílies, joves o gent nouvinguda que té la intenció d'instal·lar-se al municipi.

En aquest sentit, Sabarich declara que últimament han tingut una "tendència a l'alça" de sol·licituds de llicències de pisos turístics. Un fenomen, matisa, que és "més exagerat" en altres llocs de la comarca, però que igualment es va decidir regular des de l'ajuntament. Així doncs, el consistori va dur a terme un estudi, amb el qual, i basant-se en dades internes, van determinar que fins a dia d'avui havien atorgat un total de 58 llicències de pisos turístics.



Per aquest motiu, afirma Sabarich, "l'única manera de fer alguna acció era limitar a través d'una ordenança". A banda de facilitar l'accés a l'habitatge de famílies o joves, la voluntat del consistori també era poder donar aquest servei a la gent arriba al municipi per treballar-hi, especialment de manera estacional. Per altra banda, i en cas de que s'arribés al topall, l'ordenança preveu crear una llista d'espera en cas que se suspengués alguna llicència turística.

Tot i la limitació establerta, l'alcalde afirma que "serà molt difícil o bé es tardarà molt temps en assolir aquest topall". Tanmateix, explica Sabarich, "ens hem posat a treballar creant l'única eina legal que podíem utilitzar". Aquest és, assegura, el primer pas permetre més disponibilitat de pisos. En aquest sentit, declara que també s'està treballant conjuntament amb la Generalitat per fer promoció de pisos de protecció oficial, especialment tenint en compte, afirma, que "la majoria de pisos de Rialp són molt vells i petits".

Ara bé, tal com exposa Sabarich, el principal problema en aquest sentit és l'actual manca de sòl urbà per poder-hi construir. "No s'ha fet cap tipus de promoció", argumenta. Tanmateix, l'alcalde reitera que la pilota està a la teulada del Departament d'Habitatge per si "pot donar algun cop de mà". 

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació