Dijous, 25 d'abril de 2024
tren de la pobla

FGC ajusta els horaris del tren de la Pobla per millorar les connexions amb el Pallars

Ferrocarrils assegura que les actuacions busquen incrementar la demanda de viatges i que donen resposta a les peticions del territori

Pallars Digital La Pobla de Segur | 28 de febrer de 2023 a les 13:03
El tren de la Pobla, circulant, en imatge d'arxiu | FGC
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha anunciat que realitzarà millores en el servei de la línia Lleida-la Pobla. Els canvis, que s'aplicaran a partir del proper mes d'abril, s'han aprovat aquest matí en el marc de la Comissió de Seguiment del servei Lleida-la Pobla de Segur-Esterri d'Àneu, formada pels ajuntaments, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i els agents econòmics i socials del territori.

Concretament, es duran a terme els següents ajustos horaris: s'avançarà 15 minuts, a les 4:59h, l'hora de sortida del primer tren de Lleida a la Pobla de Segur i s'avançarà també 15 minuts el tren que surt de Lleida a les 7:47h per connectar amb el tren d'alta velocitat Avant que arriba de Barcelona. L'avançament de l'hora de sortida del primer tren de Lleida, a les 4.59h, també implicarà que el primer tren del matí que surt de la Pobla de Segur arribi a Lleida 15 minuts abans, a les 8:26h, perquè les persones puguin iniciar l'activitat a les 9h.

En la mateixa línia d'ampliar i millorar el servei, els dos trens que fins ara circulaven entre Lleida i Balaguer al migdia, perllongaran el seu trajecte amb origen i destinació a la Pobla de Segur. Així doncs, sortiran de Lleida a les 13:39h i de La Pobla de Segur a les 13h. Fins ara ho feien a les 13:30h de Lleida i a les 14:08h de Balaguer.

Totes aquestes actuacions de millora, que es realitzaran en el servei dels dies feiners, donen resposta a les diferents propostes i aportacions realitzades en la darrera Comissió de Seguiment i en l'última Comissió d'Usuaris i Promotors, on es van debatre les aportacions dels ajuntaments de Tremp, Balaguer i la Pobla de Segur així com de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i del sindicat CCOO a Lleida.
 

Imatge de la Comissió de seguiment de la línia Lleida-La Pobla d'aquest matí. Foto: FGC


La proposta que s'ha sotmès avui a valoració per part de la Comissió és fruit de l'anàlisi que ha fet FGC de la demanda que podia suposar cadascuna de les millores proposades. La companyia n'ha valorat també les implicacions en termes de nous ingressos, de cost i d'oportunitat. Els ajustos que aplicarà Ferrocarrils permetran millorar les connexions dels trens d'FGC amb els trens Avant, que connecten Lleida amb Barcelona. A més, FGC espera que aquestes mesures permetin captar un increment de demanda de 32.760 viatges/any.

Les millors xifres de la història


Durant la Comissió de Seguiment, que ha tingut lloc aquest dimarts al matí al Molí de l'Oli de la Pobla de Segur, FGC també ha presentat els resultats de l'any 2022 en termes de demanda, qualitat del servei, inversions executades i tancament de la temporada del Tren dels Llacs.

L'any passat, la línia Lleida-la Pobla va assolir els millors resultats des del 2016, primer any d'explotació del servei ferroviari per part de Ferrocarrils, i va superar les xifres prepandèmia. Així, durant el 2022 es van realitzar 278.000 viatges, un 34% més que l'any anterior i un 10,5% més que el 2019.

Els principals indicadors de qualitat del servei d'FGC a la línia Lleida-la Pobla de Segur també van assolir valors molt elevats. L'Índex de Control de Qualitat, que permet controlar diàriament i de manera objectiva el grau de compliment del servei real respecte al servei programat, va ser d'un 99,61% a la línia; i l'Índex de Satisfacció, mesurat a partir d'enquestes, es va situar en els 79 punts, el millor de totes les línies d'FGC. Pel que fa a la puntualitat s'ha situat en el 99,41%.

Pel que fa al Tren dels Llacs, l'any passat es va tancar amb 5.820 persones visitants entre les circulacions del tren històric i del panoràmic. Aquest any, està previst que comenci la temporada el 22 d'abril i la finalitzi el 28 d'octubre.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació