Dijous, 25 d'abril de 2024
agents rurals

Pla pilot en dues carreteres del Pallars per reduir els accidents relacionats amb fauna salvatge

S'aplicaran mesures dissuasòries en vuit punts de la xarxa viària lleidatana i, si funcionen, es faran extensives a la resta de Catalunya

Pallars Digital Pallars Jussà | 9 de febrer de 2023 a les 09:47
Dos agents rurals amb un senglar atropellat en una via lleidatana | ACN
Dues carreteres del Pallars participaran en una prova pilot dels Agents Rurals per reduir els accidents de trànsit provocats per l'atropellament de fauna salvatge. Es tracta de la C-13 a Salàs de Pallars i de l'N-260 a la Pobla de Segur, on juntament amb altres sis punts de la xarxa viària lleidatana, s'instal·laran mesures dissuasòries que, si funcionen, es faran extensives a la resta de Catalunya.

En col·laboració amb el Servei Català de Trànsit (SCT), els Mossos d'Esquadra i els departaments de Territori i Acció Climàtica, els Agents Rurals col·locaran senyalització, tancaments perimetrals o gàbies trampa. Altres mesures proposades són la modificació de tanques biones, dispositius dissuasius acústics i olfactoris, l'adequació de passos de fauna o l'establiment d'una franja de protecció al costat de les vies sense cultius de panís.

Un cop implementades en cada cas aquestes propostes de mesures concretes, se'n preveu fer un seguiment que en permeti realitzar una avaluació dels efectes produïts sobre l'accidentalitat. El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, ha explicat que la tria de les mesures concretes per a cadascun dels vuit punts viaris s'ha fet en funció del seguiment del comportament de la fauna salvatge en cada cas a través de rastres o fototrampeig.

D'aquesta manera, les mesures s'ajusten el màxim possible en funció de les necessitats específiques. Ricou també ha destacat que suposen "actuacions de poca envergadura i d'execució relativament fàcil" i que en canvi, poden acabar sent força efectives per a la reducció dels accidents i l'atropellament de fauna. Està previst que en el termini d'un any ja hi hagi els primers resultats de la prova pilot.

Segons dades dels Mossos d'Esquadra, entre 2019 i 2021 a les carreteres de la demarcació hi va haver 3.468 atropellaments de fauna salvatge. Porcs senglars i cabirols van ser els animals implicats amb el major nombre d'aquests incidents: 1.912 en el primer cas (55%) i 997 en el segon (28,7%). La tardor va ser la temporada de l'any amb més accident de porcs senglars, mentre que els mesos de març, abril i maig són els que van concentrar més sinistres amb cabirols.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació