Dijous, 25 de juliol de 2024
Fauna

​Senglars i cabirols han provocat 228 accidents de trànsit al Pallars aquest últim any

Aquests dos animals ja són els causants d'un terç dels sinistres registrats a Catalunya

Pallars Digital Pallars | 26 de gener de 2023 a les 08:48
Senyal en una carretera per alertar de la presència de senglars | ACN
Les comarques pallareses van registrar fins a 228 accidents provocats per senglars i cabirols durant el 2022, segons un informe dels Mossos avançat per RAC1. En el cas dels primers, aquestes animals es va veure involucrats en 81 sinistres en carreteres del Pallars Jussà, i en 27 en el cas de les del Pallars Sobirà.
 
Pel que fa als cabirols, l'ordre s'inverteix: el Sobirà va registrar fins a 79 accidents durant l'any passat, mentre que al Jussà la xifra se situa en 41. Fa anys que els animals salvatges han esdevingut una causa important de sinistralitat viària. De fet, a Catalunya, l'increment de les poblacions d'aquests dos animals no s'atura, i el 2022 ja van provocar un terç dels accidents. Es tracta d'un increment d'un 25% respecte al 2021.
 

15 accidents per dia

El 2022 es va tancar amb 5.482 accidents –15 per dia- que la policia catalana va atribuir als animals salvatges. Són un 25% més que l'any anterior i un 29% del total. En només quatre anys han augmentat un 90% en el cas dels senglars –de 2.233 a 4.243- mentre que els provocats per cabirols s'han multiplicat per tres, de 348 a 1.239.

Els sinistres provocats per senglars es disparen entre octubre i desembre. En els cabirols, en canvi, l'època amb més accidents és l'abril i el maig.

Es dona la circumstància que la DGT ha estrenat per aquest 2023 un senyal amb un porc senglar, per indicar el perill per la presència d'animals salvatges.
 

Girona i Catalunya Central, les comarques més afectades

La superpoblació de senglars és general, però afecta especialment les comarques gironines, metropolitanes i de la Catalunya Central. De fet, Acció Climàtica declararà l'emergència cinegètica només a Girona –i a Ponent per la superpoblació de conills-.

La Selva i l'Alt Empordà són les comarques amb més accidents provocats per senglar mentre el Solsonès i el Bages lideren el rànquing dels causats per cabirols. En conjunt, Noguera (344 accidents), Bages (338) i l'Anoia (282) són els territoris més afectats.

Comarques amb més accidents de trànsit causats per senglars


 1. Selva: 275 accidents
 2. Alt Empordà: 259 accidents
 3. Noguera: 232 accidents
 4. Bages: 226 accidents
 5. Anoia: 209 accidents

Comarques amb més accidents de trànsit causats per cabirols


 1. Solsonès: 123 accidents
 2. Bages: 112 accidents
 3. Noguera: 112 accidents
 4. Anoia 96 accidents
 5. Segarra: 89 accidents

Les solucions per disminuir l'accidentalitat impliquen reforçar els tancaments perimetrals a les autovies, el condicionament de passos inferiors i superiors per a animals o senyals de trànsit lluminosos nocturns, com els que ha instal·lat la Diputació de Girona com a prova pilot als municipis de Canet d'Adri, Pals i entre Torroella de Fluvià i Sant Pere Pescador.


El Servei Català de Trànsit també aposta per uns uns altres senyals intel·ligents que s'activen quan quan detectin algun animal. Segons RAC1, es provarà aquest 2023 en dos o tres trams d'elevada concentració de senglars.


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació