Dijous, 25 d'abril de 2024
fauna salvatge

«Pig Brig Trap», les trampes americanes per capturar senglars que ha comprat la Generalitat

Acció Climàtica preveu declarar l'emergència cinegètica a principis de febrer davant la sobrepoblació d'aquesta espècie

Pallars Digital Tremp | 20 de gener de 2023 a les 10:51
Senglars capturats amb una trampa «Pig Brig Trap» | Pig Brig
La Generalitat ha comprat sis trampes americanes per combatre la sobrepoblació de senglars i reduir els danys al territori. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha subratllat que la prova pilot feta amb aquestes xarxes anomenades Pig Brig Trap ha demostrat que és una "bona eina" a sumar al conjunt de mesures del pla de xoc i ara estan treballant en el protocol d'utilització i la formació d'un equip de camp: "Ens agradaria que en menys d'un mes les poguéssim començar a utilitzar". Acció Climàtica preveu declarar l'emergència cinegètica a principis de febrer.
 
Segons va explicar Catalunya Ràdio, la prova pilot amb aquesta trampa pionera es va fer als aiguamolls de l'Empordà i va permetre capturar 42 senglars en quatre dies. El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant ara per identificar les zones on es poden ubicar aquestes trampes perquè "no és un tipus de xarxa que es pugui fer servir a qualsevol lloc i de qualsevol manera": "Exigeix un protocol d'implantació i, també, de gestió de les captures". El Govern està perfilant aquest protocol i, alhora, formant un equip de camp específic per utilitzar aquestes trampes.

Sanitjas ha subratllat que la idea és que es puguin començar a fer servir "en breu": "Ens agradaria que en menys d'un mes". Les Pig Brig Trap s'afegiran a la bateria d'accions i mesures que el Departament està desplegant en el marc del pla de xoc per combatre la sobrepoblació d'espècies com el senglar, que causen danys al territori, sobretot als cultius. La implantació de les trampes va lligada també a la declaració d'emergència cinegètica, prevista per a principis de febrer.


Entre les opcions que tenen sobre la taula és que, per exemple, els pagesos puguin comprar i utilitzar aquestes trampes. "És una possibilitat, però l'aplicació de qualsevol mètode de captura necessita una autorització específica del Departament, complir uns condicionants i assolir els protocols que s'estableixin", ha remarcat la directora.
 

Model de trampa per a senglars adquirida per la Generalitat. Foto: Cedida a l'ACN per Pig Brig


Les trampes permeten capturar diversos senglars de cop, tan bon punt entren dins un cercle de xarxes d'on ja no en poden sortir. "Una de les coses que estem estudiant són quines característiques han de complir el territori, perquè són trampes que s'han d'ancorar", ha precisat Sanitjas que també diu que s'han d'ubicar en llocs de pas de manades i establir mesures per reduir el risc de robatoris.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació