Dijous, 25 d'abril de 2024
despreniments

Descarten ampliar les obres a la C-13 a Terradets arran de les darreres caigudes de roques

El Departament de Territori atribueix la davallada dels blocs despresos al pas d’algun animal en llibertat

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Terradets | 18 de gener de 2023 a les 12:08
Estat en què va quedar un dels vehicles durant l'última caiguda de roques a la zona | Manel Muñoz
El Departament de Territori ha descartat ampliar les obres de consolidació del talús de la carretera C-13 al seu pas per Terradets després que el passat 7 de gener s'hi produïssin diverses caigudes de roques. Així ho ha confirmat la conselleria a Pallars Digital, que assegura que arran de les inspeccions dutes a terme la setmana passada, no s'ha pogut detectar l'origen d'aquests despreniments, que van causar un ensurt majúscul" a diversos conductors que circulaven per via, i van causar destrosses en dos vehicles.

Així i tot, des de Territori expliquen que per la mida, forma i trajectòries de les pedres, s'interpreten com a "blocs ja despresos i estables" en el vessant superior del talús. Aquests blocs, afirmen, que haurien estat "remoguts i reactivats per la presència d'animals en llibertat". Una tesi que ja va apuntar a aquest diari fa uns dies el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol.

Pocs dies després de la darrera caiguda de roques, el Departament de Territori va considerar que l'incident no es podia qualificar de despreniment, "atès l'escàs nombre, el volum del material que va caure i les dades disponibles".

Així i tot, la caiguda de roques no és un fet puntual en aquesta zona. El passat dia 1 de gener un lector de Pallars Digital alertava també a aquest diari que just en aquest mateix tram "una roca de grans dimensions" havia caigut just davant del seu vehicle. Un episodi semblant va tenir lloc el dijous dia 5 de gener, quan un veí de Barcelona, Marcos Carbonell, va veure com una roca de la mida d'una pilota de futbol queia a uns 50 metres davant del seu vehicle. 
 
Es dona la circumstància que els últims mesos, i prop d'aquest tram, s'hi han dut a terme obres de sanejament, d'esbrossada de la paret de la via i de col·locació de barreres dinàmiques al talús. La primera actuació va tenir lloc a l'octubre, i va provocar talls en el trànsit a l'altura de la font de les Bagasses. La segona, encara no fa un mes, al mateix indret. En aquest sentit, però, Territori ja va assenyalar que aquesta incidència s'havia produït en un tram posterior a l'àmbit on el departament està ultimant una obra de millora de l'estabilització de talús.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació