Dijous, 25 d'abril de 2024
romànic

L'arrencament de les pintures de Mur, protagonista del nou llibre de la periodista Lorena Farràs

'Mur al descobert' es presentarà aquest divendres a l'Epicentre de Tremp

Pallars Digital Tremp | 28 de desembre de 2022 a les 10:07
Imatge de les pintures de Santa Maria de Mur | Ajuntament de Castell de Mur
Aquest divendres 30 de desembre l’Epicentre de Tremp acollirà la presentació del llibre Mur al descobert (Bresca Editorial) de la periodista d'Isona Lorena Farràs. L'obra narra els fets ocorreguts entorn l’arrencament de les pintures romàniques de l’absis de la canònica de Santa Maria de Mur, l’any 1919. L’acte, que tindrà lloc a les 18h, comptarà amb la presència del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, i de la també periodista Àngela Vinent. La presentació serà conduïda per Alexandre Amat, en representació de Bresca Editorial i la llibreria La Singratalla.

A través de la mirada dels principals protagonistes de la història, Mur al descobert explica perquè van ser arrencades i venudes als Estats Units les pintures de Mur (segle XII) i com aquests fets van suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. En paraules de l'autora, "el cas de Mur va posar en alerta els governants de l’època, que van decidir arrencar i traslladar a Barcelona les pintures romàniques més importants del Pirineu amb l’objectiu d’evitar més casos com el de Mur". Totes aquestes pintures murals segueixen en el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Entre els protagonistes destaquen Lluís Domènech i Montaner, Enric Prat de la Riba o Lluís Plandiura.
 

Targetó de la presentació del llibre. Foto: Editorial Bresca


Es tracta d’una obra de caràcter divulgatiu que, per primera vegada, narra els fets ocorreguts de la mà d’una autora i una editorial pallareses. Parteix de l’exposició Mur al Descobert, de qui pren el títol, i que va ser duta a terme en el marc dels actes organitzats amb motiu del centenari de l’arrencament de les pintures. La publicació ha estat possible gràcies a l’ajuda de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA), el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Castell de Mur. El llibre, que ja està disponible en llibreries i a la web de Bresca Editorial, ha estat escrit amb l'ajuda dels pallaresos Sisco Farràs i Arcadi Castilló.  

L’autora

 
Periodista freelance amb 17 anys d’experiència. Lorena Farràs escriu des del Pallars Jussà, comarca on va néixer l’any 1984 i on ha establert la seva residència després d’haver viscut un temps a Barcelona. Col·labora regularment amb el diari La Vanguardia, on escriu sobre economia verda i casos d’empreses emergents amb seu a Catalunya. Va ser la responsable de comunicació dels actes amb motiu del centenari de l’arrencament de les pintures romàniques de la canònica de Santa Maria de Mur.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació