16 d'abril de 2024
Pressupostos

El Consell Comarcal del Pallars Jussà aprova un pressupost de 14,4 milions d'euros per al 2023

Els comptes augmenten en 210.000 euros respecte al 2022, situant l'ens com un dels que disposa d’una dotació més alta en relació al nombre d’habitants

Jordi Ubach Llorens Tremp | 28 de desembre de 2022 a les 10:01
Els consellers del Jussà durant la votació dels comptes per a l'any vinent | Jordi Ubach
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat aquest dimarts un pressupost de 14,4 milions d'euros per al 2023. El ple ha donat llum verda als comptes amb 11 vots a favor (sis d'Esquerra Republicana i cinc de Junts per Catalunya), mentre que els cinc consellers de Candidatura de Progrés, a l'oposició, hi han votat en contra.

En paraules del president del Jussà, Josep Maria Mullol, es tracta d'un pressupost "ambiciós", i que augmenta lleugerament - en 210.000 euros- respecte el del 2022, situant l'ens com un dels que disposa d’una dotació més alta en relació al nombre d’habitants. Destaquen les partides relacionades amb despesa social que suposen prop d’un 30%, o les destinades a inversions que sumen un total de 3,4 milions, una xifra que suposa més del 23% de total. En aquest sentit, Mullol s’ha reafirmat en la voluntat de l’ens de continuar millorant els serveis i assumir-ne de nous per a la ciutadania de la comarca.

Per altra banda, des del consell es destaca que en aquests darrers 11 anys s’han gestionat fins a sis operacions amb fons europeus i la darrera finalitza aquest 2023. Paral·lelament, l’arribada dels fons Next Generation, que permeten realitzar actuacions directament des dels ajuntaments, fa que el consell faci una funció de suport tècnic als municipis en la seva gestió.

Així i tot, el consell comarcal també gestiona directament aquests fons, que han permès crear la Oficina Rural Acelera Pyme, la qual dona servei presencial a quatre comarques pirinenques i té com a objectiu acompanyar en la digitalització dels diferents sectors econòmics. A més, per tal de reforçar el foment del teixit empresarial i lluitar contra el despoblament, s’impulsa una segona acció amb l’Ajuntament de Tremp i Pallars Actiu.

Amb els Next Generation també es finança la compra de dos camions elèctrics, una mesura que servirà per millorar la sostenibilitat del servei de recollida de residus. D’altra banda, i gràcies a una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya, es duran a terme millores en les deixalleries de la Pobla de Segur, Tremp i Isona i s’adquirirà una segona deixalleria mòbil per afavorir el reciclatge en poder cobrir més nuclis i incrementar les freqüències.

Així mateix, el capítol d’inversions inclou una partida de 800.000 euros destinada a actuacions de manteniment de vies d’accés a nuclis de població de titularitat municipal. Finalment, el pressupost preveu també una important dotació econòmica per a la gestió de serveis que presta el Consell Comarcal com el de transport i menjadors escolars, serveis socials i d’atenció a les persones, la gestió del servei de recollida i tractament de residus, els serveis tècnics i d’atenció als ajuntaments o els de dinamització econòmica, així com programes formatius per a l’ocupació o les oficines comarcals de joventut, turisme i el centre de visitants del Geoparc, entre altres.

L'oposició se sent exclosa del pressupost


El portaveu de Candidatura de Progrés, Antoni Toló, ha justificat el vot en contra del seu grup. "Se'ns fa molt difícil votar a favor d'un pressupost del qual no n'hem sigut partícips", ha assenyalat. Toló creu que el pressupost pot millorar, sobretot "en una època complicada com l'actual", i ha posat com a exemple l'increment d'un 11,2% de la taxa de residus. "Entenem que és un increment molt greu en un moment de situació econòmica complicada", ha afirmat.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació