Divendres, 19 d'abril de 2024
memòria històrica

La Pobla de Segur estrena una ruta per conèixer els refugis antiaeris de la Guerra Civil

El recorregut uneix els diferents amagatalls i les centrals hidroelèctriques, al llarg d’un itinerari de prop de tres quilòmetres, i contextualitzat amb nou plafons

Redacció La Pobla de Segur | 3 de novembre de 2022 a les 09:40
Un dels nou plafons de l'itinerari, situat a la façana del consistori | Ajuntament de la Pobla de Segur
La Pobla de Segur ha estrenat una ruta informativa per divulgar el pas de la Guerra Civil espanyola pel municipi. El paper de les centrals hidroelèctriques en la producció, recepció i distribució de l’energia va convertir el Pallars Jussà i en concret la Pobla de Segur, en un enclavament estratègic per als dos bàndols. Aquest fet va provocar que per la seguretat dels ciutadans es construïssin un nombre de refugis antiaeris inusual tenint en compte el nombre de veïns i veïnes del municipi.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, Josep Maria Tirbió, explica que arran d’una visita organitzada l’any 2019 per veure l’interior d’un refugi antiaeri "van detectar el fort interès al voltant d’aquest tema" i van preparar aquesta ruta que a través de nou plafons uneix part de la història del municipi amb anècdotes i vivències d’aquells que els hi va tocar viure.
 

La pròxima fase del projecte serà la rehabilitació del refugi de la plaça del Daldo. Foto: TGE


La ruta uneix els diferents amagatalls i les centrals hidroelèctriques, al llarg d’un recorregut de tres quilòmetres aproximadament, i contextualitzat amb els nou cartells informatius. L’inici de la ruta és a l’Oficina de Turisme, i el recorregut que transcorre pels carrers de la Pobla també està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Tirbió ha avançat que la propera fase d’aquest projecte serà la rehabilitació del refugi antiaeri situat sota la plaça del Daldo, que donava cobertura als veïns de la Raval i als alumnes de l’escola del Comú de Particulars. "El primer pas, assegura el regidor, serà fer-lo visible, des de l’entrada i a la llarga volem que sigui visitable", afirma.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació