Dijous, 25 d'abril de 2024
salut

Professionals de la salut del Pallars analitzen els trastorns d'ansietat en infants i joves

Els trastorns d'ansietat han augmentat arran de la pandèmia i són els de major prevalença, ja que afecten entre un 3 i un 13% d’infants i adolescents

Redacció Lleida | 17 d'octubre de 2022 a les 08:21
Professionals del Pirineu assistint a la jornada celebra a Lleida | Salut
Els trastorns d'ansietat en nens i adolescents han protagonitzat la XI Jornada de Treball d'Atenció Primària de Salut i Salut Mental Infantil i Juvenil, que s'ha celebrat aquest divendres a l'Hospital Sant Joan de Déu de Lleida. Gairebé 80 professionals de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran han participat en aquesta trobada, concebuda com un espai de treball en xarxa entre professionals del Pirineu dels àmbits de la salut, social i educació.

La jornada, que ha tingut lloc en format híbrid (presencial i online), està organitzada per Sant Joan de Déu Terres de Lleida, el Servei Català de la Salut i Pediatria dels Pirineus. L'encontre té lloc habitualment al Pirineu, però enguany s'ha celebrat a Lleida per tal de donar a conèixer l'Hospital Sant Joan de Déu de Lleida als professionals pirinencs, atès que aquest és el seu centre de referència en salut mental d'infants i adolescents.

Es calcula que els trastorns d'ansietat afecten entre un 3 i un 13% dels menors i són els de major prevalença entre els infants i els adolescents. A més a més, arran de la pandèmia els professionals s'han trobat amb un augment de la clínica ansiosa, fet que impacta en el funcionament personal, social, familiar i acadèmic dels menuts.

La benvinguda de la jornada ha anat a càrrec del gerent de l'hospital, Jaume Capdevila; del director de sector de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, i de la cap de l'Àrea infantil i juvenil de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Vanessa Pera. Durant la conferència inaugural, Immaculada Insa, psiquiatra de la unitat terapèutica-educativa Acompanya'm de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ha parlat de les noves actualitzacions en l'àmbit de l'abordatge farmacològic en els casos de trastorns d'ansietat en infants i joves.

A continuació, la pediatra del CAP Sort Rebeca Aishling, ha defensat, partint del cas clínic d'un infant amb dificultats per caminar, que l'ansietat pot ser la causant de trastorns psicosomàtics, que es poden traduir en expressió física de malestar emocional. Situació, segons la pediatra, que es preveu que vagi en augment. Així mateix, Itziar Fernández, psicòloga de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, ha fet referència a com el mindfulness pot convertir-se en una eina molt útil a l'hora de detectar i abordar l'ansietat i l'estrès en els professionals.

Per la seva banda, el psicòleg clínic del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Sergio Bodas, ha exposat diferents eines d'abordatge psicològic en l'atenció a nens i joves amb trastorns d'ansietat. Bodas ha exposat aspectes com el fet que "enlloc de centrar-se a eliminar els símptomes d'aquesta ansietat, el que cal fer és perdre'ls la por, prendre'n consciència sense jutjar-los". La jornada s'emmarca en un dels objectius del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, en què la salut mental i el benestar emocional esdevenen prioritaris.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació