Dissabte, 20 d'abril de 2024
Pagesia

El govern espanyol aixeca el veto a la prohibició de cremes agrícoles

Una esmena del PDECat fa possible l’eliminació de l’article que prohibia aquesta activitat des del passat mes d’abril

Àlvar Llobet Lleida | 6 d'octubre de 2022 a les 15:22
Protesta d’Unió de Pagesos | ACN
Els pagesos catalans podran tornar a cremar residus vegetals generats en entorns agraris o de boscos, així com també en finques particulars. L’aixecament d’aquest veto que estava vigent dels del passat mes d’abril ha estat possible gràcies a l’aprovació aquest dimecres d’una esmena del PDECat al Projecte de llei que regularà el sistema de gestió de la política agrària comuna (PAC).

La prohibició estava recollida a la llei estatal de residus i sòls contaminants, i la formació ha presentat el text després de recollir les reivindicacions de moltes organitzacions agràries de Catalunya, que denunciaven el "sobrecost sobrevingut i inacceptable" que suposava la mesura, en paraules de la diputada de la formació al Congrés Concepció Cañadell.

 
La formació calcula que el sobrecost de gestionar els residus que no es cremen se situa entre els 1.000 i els 1.500 euros per hectàrea. Precisament, els pagesos van demanar al Ministeri d'Agricultura que modifiqués aquesta llei, ja que la consideraven "inacceptable" i "inassolible".

Cañadell ha destacat que l'esmena permetrà ajudar la pagesia catalana en un any "especialment complicat per a moltes collites", alhora que ha recordat que incomplir la normativa suposava exposar-se a multes d'entre 2.000 i 100.000 euros. Mentre la nova llei de la gestió de la PAC no entri en vigor, les cremes s’hauran de realitzar amb autorització prèvia.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació