Dijous, 18 d'abril de 2024
agricultura

La pagesia exigeix modificar la llei estatal que prohibeix cremar restes vegetals

La consideren "inacceptable" i "inassolible" per al sector agrari i demanen al Ministeri d'Agricultura que la rectifiqui

Redacció Pallars | 20 de setembre de 2022 a les 12:17
Una pagès podant una olivera | JARC
La pagesia ha alçat la veu contra la nova llei estatal que prohibeix la crema de restes vegetals. En aquest sentit, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Unió de Pagesos ha reclamat al Ministeri d'Agricultura que modifiqui la legislació de residus i sòls contaminants per a una economia circular aprovada pel Congrés.

JARC la considera "inacceptable" i "inassolible" per al sector agrari i demana una moratòria en l'aplicació de la normativa mentre no se'n modifiqui el paràgraf que estableix aquesta prohibició. Per la seva banda, Unió de Pagesos no descarta exigir el rescabalament a l'Estat de les despeses extres que han d'assumir les explotacions per no poder cremar restes vegetals.

Si bé és habitual que els pagesos triturin part de la poda per a fer compost, tal com estableix la nova legislació, aquest procediment no se sol emprar en el cas de grans volums de restes vegetals, com ara l'arrencada o substitució d'arbres, perquè, segons l'organització agrària, pot suposar un increment de les despeses d'entre 1.000 i 1.500 euros per hectàrea.

La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminants per a una economia circular preveu com a excepcions la justificació de la crema de restes vegetats de la per motius fitosanitaris, és a dir, en cas que estiguin afectades per una plaga o per prevenir el risc d'incendi. L'incompliment de la normativa pot comportar multes d'entre 2.000 i 100.000 euros.

JARC ja ha demanat reunir-se amb la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, per tractar aquest tema. L'entitat considera que "hi ha hagut una falta de previsió i informació al sector, per part del Departament d'Acció Climàtica, donat que el període de crema comença imminentment a mitjans d'octubre i dura fins a mitjans de març".

Per altra banda, JARC també duran a terme gestions perquè des de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) s'accepti que les restes vegetals no tinguin consideració de "residu". L'entitat considera que el Decret Lleida 1/2009 que defineix el concepte de residu en relació amb el sector agrari "és molt ambigu" i, per tant, "es podria reinterpretar".

A Catalunya, l'entitat agrària ha exigit "la ràpida implementació d'un sistema àgil d'autoritzacions de les cremes per motius justificats excepcionalment", ja que depenen del Departament d'Acció Climàtica, des de l'entrada en vigor a l'abril de la nova llei estatal. Segons Unió de Pagesos, la consellera Teresa Jordà es va comprometre a tenir-ho enllestit els pròxims dies, amb un catàleg de situacions justificades en què es pugui obtenir l'autorització excepcional.

A la vegada, UP va exigir a la titular d'Acció Climàtica que treballi per "corregir" la Llei 7/2022 i "ajustar-la bé a les directives de la Unió Europea de residus i la relativa a la reducció de les emissions que no estableixen l'obligació de la prohibició amb caràcter general i que obliguen a vetllar perquè es tingui en compte l'impacte en les petites explotacions agràries".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació