16 d'abril de 2024
agricultura

Impulsen el Registre de Terres en desús per evitar el despoblament i millorar el sector agrari

El Departament d'Acció Climàtica vol facilitar la incorporació de persones a l'agricultura que no tenen explotacions

Redacció Pallars | 21 de setembre de 2022 a les 11:15
En els darrers 20 anys a Catalunya s'han deixat de cultivar prop de 100.000 hectàrees | Jordi Ubach
El Departament d'Acció Climàtica ha iniciat la tramitació del Registre de Terres en desús. Es tracta d'una eina que, segons la consellera Teresa Jordà, ha de servir per "aturar l'abandonament de l'activitat agrícola i del medi natural a Catalunya, evitar el despoblament al territori, i facilitar la incorporació a l'agricultura d'aquelles persones que no tenen explotacions.

Per altra banda, Jordà també ha apuntat durant la seva presentació a Manresa, que el Registre és "una aposta per posar a disposició de la producció alimentària el màxim de superfície agrària del país, garantint la sobirania alimentària". A banda de donar a conèixer la iniciativa, la consellera també ha presentat el decret que estableix els requisits i els procediments per declarar una parcel·la agrícola i ramadera en desús.

Un mecanisme que ha de permetre mobilitzar al màxim les terres, focalitzant especialment les que estiguin en desús o en estat no productiu, amb transparència i garanties, per tenir el màxim de superfície agrícola en condicions de producció i avançar en la sobirania alimentària. La nova eina també focalitza garantir la gestió sostenible del medi i facilitar la incorporació de noves persones a l’activitat agrària per afavorir el relleu generacional, i també el dimensionament d’explotacions professionals que ho necessitin.

En aquest sentit, Teresa Jordà ha manifestat que "no ens podem permetre perdre ni un sol pam més de terra", assegurant que "aquelles terres que no es conreïn i estiguin en desús, s'han d’identificar i oferir a persones que s’hi volen dedicar i que no tenen possibilitat per accedir a la terra que els fa falta per poder iniciar una empresa agrària viable i rendible".

La gestió de les parcel·les és un procés es realitzarà en col·laboració amb institucions i entitats del territori, amb la comunicació i informació als propietaris i amb transparència a través d’un sistema que permeti accedir a aquesta terra a través de les convocatòries de concurrència competitiva. A més, el Departament explica que es facilitarà l’accés entre propietaris i persones disposades a treballar la terra i s’afavorirà prioritàriament l’accés a joves i dones.

Així doncs, totes les parcel·les s’identificaran i es registraran, i el personal tècnic del Departament n’avaluarà la idoneïtat de passar a formar part del nou Registre. Només en casos molt excepcionals, quan la persona titular de la parcel·la agrària o ramadera en desús no la vulgui arrendar, s’haurà de tramitar sense el consentiment de la propietat. Aquest lloguer pel qual es requereix la persona titular perquè formalitzi el contracte d’arrendament estarà sempre regulat per la Llei de contractes.

El decret que permetrà recuperar les terres en desús preveu la creació de les comissions territorials de seguiment del Registre amb representants de l’àmbit local amb l’objectiu de promoure, divulgar i fer el seguiment del Registre a fi d’aconseguir la consolidació de l’activitat agrària en l’àmbit de l’arrendament de les parcel·les agràries en desús.

100.000 hectàrees de conreus abandonats

 
Catalunya té actualment 3,2 milions d’hectàrees de superfície, de les quals el 21,6% són conreus de regadiu i de secà, el 7% són pastures i el 64% és forestal. L’abandonament de l’activitat agrària, l’envelliment dels seus actius i la manca de relleu generacional ha dut a deixar de cultivar a Catalunya, en els últims 20 anys, al voltant de 100.000 hectàrees.

Una aplicació oberta a tota la pagesia i la ramaderia

 
Per posar en contacte en l’àmbit de Catalunya possibles arrendadors d’aquestes terres, el Pla de transformació digital del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural preveu crear una aplicació informàtica amb un pressupost d’1,5 milions d'euros. Aquesta app informàtica ha de permetre molta agilitat en la tramitació per incorporar una parcel·la al Registre, i ha de facilitar tota la informació de les parcel·les que sortiran a la convocatòria. D’aquesta manera, les persones o empreses que hi estiguin interessades podran disposar de tota la informació per optar-hi.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació