Divendres, 6 de desembre de 2024
geoparc

El Geoparc Orígens promou la conservació del patrimoni geològic amb la campanya «Apadrina una roca»

Els interessats poden escollir entre una setantena de punts d'interès i s'han de comprometre a fer, com a mínim, una visita anual

Redacció Baix Pallars | 4 d'agost de 2022 a les 09:22
L’Argenteria, a Collegats, és un indret d’interès geològic | ACN
El Geoparc Orígens s'ha adherit al programa Apadrina una roca de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), un programa gratuït de voluntariat que persegueix la conservació i el seguiment del patrimoni geològic. ​Apadrinar és totalment gratuït i només es demana un compromís mínim d'una visita anual per comprovar el seu estat i, en cas de detectar una incidència, comunicar-la per ser reparada.

El Geoparc Orígens compta amb un inventari de 118 llocs d'interès geològic per ser apadrinats; una setantena pel gran públic, i la resta per científics o paleontòlegs que hi han treballat, ja que que s'ha de conservar la localització d'aquests punts per a la seva preservació.


Els llocs d'interès geològic s'han inventariat pel seu valor científic, didàctic, divulgatiu o turístic i es classifiquen en cinc camps: geològic, paleontològic, miner, natural i cultural. Qui accepta ser padrí o padrina d'una roca, adquireix un compromís mínim amb el Lloc d'Interès Geològic (LIG) que ha triat i, d'aquesta manera, contribuirà a la seva conservació. 

Xavier Mir, coordinador científic del Geoparc Orígens, ha detallat alguns dels punts d'interès del Geoparc com són l'Argenteria a Collegats, les salines de Gerri de la Sal, el salt de la núvia a Morreres, Montrebei, l'esllavissada de Puigcercós vell, el castell de Mur, l'estany Gento, la costa cretàcica d'Orcau, les petjades de dinosaure de Coll de Nargó, Roca Regina o la plataforma de Vilanoveta. Mir ha dit que la conservació i protecció d'aquest patrimoni "és imprescindible per al desenvolupament sostenible" que promou el Geoparc Orígens.

El “padrí" es compromet a vetllar per conservar els espais apadrinats i, també, a informar de qualsevol incidència. Si detecta alguna anomalia, agressió, espoliació de minerals o fòssils, o alguna altra amenaça per a la seva conservació, ho ha de comunicar i des del Geoparc o l'IGME s'intentarà donar resposta. A la vegada, el “padrí" rebrà assessorament en tot moment, segons ha indicat Xavier Mir.

 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació