Divendres, 19 d'abril de 2024
INCENDI

Els Bombers donen per estabilitzat el foc del Montsec, que ja ha cremat més de 71 hectàrees

L'incendi ha obligat a tallar la línia del tren de la Pobla, el servei del qual es realitza amb autobús fins a Balaguer

Redacció Terradets | 19 de juliol de 2022 a les 08:23
Imatge de l'incendi durant aquesta nit | RA
Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi que des d'aquest dilluns crema entre Àger i Cellers, dins del PEIN del Montsec, i que ja ha calcinat més de 71 hectàrees. Això significa que des de les 9:40 h d'aquest matí, el foc encara es propaga, però que la seva dinàmica no ha superat la capacitat d'extinció. Actualment hi estan treballant 32 dotacions i 7 mitjans aeris: 2 helicòpters de comandament, 3 bombarders i 2 avions de vigilància i atac.

Els efectius desplegats s'estan concentran en sufocar els flancs de l'incendi. Per una banda, al dret, que es podria obrir cap a Castell de Mur; i en l'esquerre, a la vessant d'Àger. La complexitat de la zona afectada pel foc, entre la via del tren de la Pobla i una paret d'escaladors prop de la font de les Bagasses, està complicant les labors d'extinció.
 
L'orografia és un dels factors en contra, ja que dificulta la feina dels mitjans aeris -que aquesta nit s'han hagut de retirar per la manca de llum -així com dels camions que, de moment, no poden accedir a la zona. El cos, però, ha aconseguit desplaçar fins a la zona diversos efectius, que des d'aquesta matinada continuen combatent les flames.

Pel que fa a la previsió per als propers dies, el cap dels Bombers, David Borrell, ha explicat que la perspectiva "és molt dolenta" i que "cada dia és pijtor que l'anterior". La principal raó, lamenta, és l'acumulació de jornades amb temperatures molt elevades i una humitat relativa molt baixa. A més, el cap del cos ha assegurat que "fins que la situació meteorològica no canviï de forma radical, la preocupació és molt alta" i ha fet una crida a la "màxima prudència" de la població per evitar simultaneïtat de focs com la que s'està produint aquests dies.
 
Tot i no arribar al Pallars Jussà, el foc ha estat observat amb preocupació pels habitants de la comarca, on el fum i l'olor a cremat van arribar ahir a diversos punts de la zona. A més, durant aquesta nit, les flames han estat ben visibles des de l'altra banda de la serra. 

Per altra banda, la comarca també ha estat un dels centres logístics de l'extinció de l'incendi. Durant tota la tarde de dilluns, els mitjans aeris dels Bombers van estar recollint aigua als pantans de Cellers i de Sant Antoni, mentre que l'heliport de Tremp també ha servit de base per als diversos helicòpters que combaten el foc.
 
Per la seva proximitat amb la vida del tren, el servei de la línia entre la Pobla de Segur i Balaguer s'ha hagut de suspendre. Actualment, i tal com informa Ferrocarrils de la Generalitat, el trajecte es realitza amb autobús fins a nou avís.

Un fil elèctric: desencadenant de les flames


Pel que fa a les causes de l'incendi, l'alcaldessa d'Àger, Mireia Brugués, ha declarat que l'inici del foc s'atribueix a un accident. Concretament, un helicòpter que transportava material per a unes obres de la via del tren va tocar un fil elèctric.
 

Petit incendi a Salàs de Pallars


A més, i mentre ahir al vespre l'atenció estava posada sobre el foc d'Àger, un altre incendi va posar en alerta als veïns de Salàs de Pallars. El foc es va originar prop d'una granja al costat de la carretera de Rivert quan passaven pocs minuts de les 21:30 h. 

Tot i la virulència inicial de les flames, l'incendi va anar perdent intensitat, i després de l'arribada de tres dotacions dels Bombers, el foc es va donar per controlat i finalment extingit abans de la mitjanit.




 Ampliarem informació


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació