Dijous, 18 d'abril de 2024
sequera

Baix Pallars es planteja aplicar restriccions d'aigua davant la forta sequera

El consistori apel·la a la responsabilitat del veïnat i l'insta a "canviar pràctiques" per no haver de prendre mesures extremes

Redacció Baix Pallars | 12 de juliol de 2022 a les 08:58
Si la situació continua igual es podria tancar l'aigua a la nit i denunciar qualsevol pràctica | Josep Renalias
La intensa sequera ha obligat l'Ajuntament Baix Pallars a plantejar-se la possibilitat d'aplicar restriccions d'aigua al municipi. Així ho ha fet constar en un comunicat, on informa el veïnat que moltes fonts de la zona ja no ragen i que els barrancs van "sota mínims". En aquest sentit, el consistori demana estalviar aigua i insta als seus habitants a "canviar pràctiques, que no perquè sempre s'havien fet es poden continuar fent", avisa.

Per altra banda, i tot i explicar que s'han millorat moltes captacions d'aigua a Baix Pallars i s'han dut a terme instal·lacions de portades d'aigua nova, la casa de la vila alerta que la situació és "extrema" i comporta que s'hagin de prendre també mesures del mateix nivell.


Per aquest motiu, l'ajuntament apel·la a la responsabilitat de tothom "a ser conscients de la falta d'aigua", ja que, a més, en molts pobles del municipi el reg no es diferencia de l'aigua de boca. Així mateix, recorda que l'aigua clorada que surt dels dipòsits és per a consum de boca, i demana evitar fer-ne "un ús diferent".

En el cas del consistori pallarès, fa mesos ja va prendre la decisió de no regar l'herba de l'entrada de les dependències municipals ni del pàrquing de Gerri de la Sal. Tanmateix, davant d'aquesta situació, es podrien aplicar més restriccions -"si es creu oportú i segons a cada poble"- com ara tancar l'aigua a la nit o denunciar qualsevol pràctica "fora de lloc", assegura.

En aquest sentit, l'ajuntament sentencia que "falta aigua", i que "ni comptadors ni les millors instal·lacions solucionaran res si no prenem consciència i vigilem en què la gastem".

El nivell dels pantans baixa ràpidament


La manca d’aigua a Baix Pallars no és un fet aïllat. De fet, les reserves d’aigua dels pantans catalans continuen en caiguda lliure, segons ha explicat el meteoròleg Francesc Mauri a Twitter. I és que el conjunt dels pantans de les conques internes, és a dir, dels que no tributen a l’Ebre, es troben ja per sota del 50%. El més alarmant, però, és el ritme diari de pèrdua de reserves, que segons Mauri, és dels més alts dels darrers anys.
 

 

Altres notícies que et poden interessar:



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació