Divendres, 19 d'abril de 2024
heràldica

Baix Pallars oficialitza el nou escut del municipi

El blasó vol representar i posar en valor la diversitat dels pobles que conformen la municipalitat

Redacció Baix Pallars | 11 de juliol de 2022 a les 11:10
El nou escut incorpora els símbols dels pobles de Baén i Montcortés | Ajuntament de Baix Pallars
Baix Pallars ja disposa d'un nou escut oficial. Així ho ha ratificat la Generalitat de Catalunya en una resolució publicada al diari oficial el passat 7 de juliol, pel qual es donava conformitat a la modificació del blasó del municipi, i que segons el consistori pallarès, "vol representar i posar en valor la diversitat dels pobles que el conformen".

El primer pas per canviar l'escut es va donar el passat 4 de novembre, quan l'Ajuntament de Baix Pallars va aprovar la proposta. Inicialment, el nou símbol, quarterat, havia de tenir les quatre barres, que segons la resolució "s'acrediten per drets històrics i per la llarga tradició de protecció sota la jurisdicció reial de Gerri de la Sal".
 
Precisament, el segon dels elements era un gerro platejat i sobremuntat d'una corona antiga, senyal parlant tradicional i característic del poble, i que havia sigut l'escut oficial del municipi des del 29 de juliol de 2009. Per altra banda, l'ajuntament també va voler incloure una ferradura sobre una creu grega, com a símbol del poble de Peramea, així com tres palles posades en banda, en al·lusió a l'escut d'armes dels comtes del Pallars Sobirà.

Després d'enviar la proposta, però, el 5 d'abril d'enguany l'Institut d'Estudis Catalans va informar desfavorablement sobre l'escut aprovat pel consistori, i va presentar una alternativa que s'ajustés a les lleis de l'heràldica. Així, la versió definitiva de l'escut manté els símbols de Gerri i Peramea, però inclou els dels pobles de Baén (un mont de tres cims d'argent amb dos rius) i de Montcortés (un estany platejat i blau amb els símbols dels comtes de Pallars).
 

Sellui també estrena nou emblema


Paral·lelament, l'Entitat Municipal Descentralitzada de Sellui, al mateix terme de Baix Pallars, també ha oficialitzat el seu nou escut aquest 2022. El seu cas és semblant al del municipi, ja que la proposta també va ser enviada i modificada per l'Institut d'Estudis Catalans abans d'aprovar-la el passat 8 de maig.

L'element més representatiu del blasó és el castell de la Crua, representat en color roig, com també el fons de l'escut, per tal de representar que als habitants del poble se'ls anomena cua-rois. A més, el nou -i primer símbol- de l'EMD, també compta amb tres rodones (rodelles) que fan referència a l'etimologia de Sellui ("lloc de forats"), mentre que al peu de l'escut hi ha representada una vall, concretament la vall d'Ancs, on també figuren les tres palles d'or dels comtes de Pallars.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació