Divendres, 19 d'abril de 2024
fauna salvatge

Les 450 ovelles del pastor de Farrera ja són a les Garrigues

Dos atacs consecutius d'os, amb cinc animals morts i cinc de desapareguts, han precipitat la seva marxa tres mesos abans

Redacció Tírvia | 4 de juliol de 2022 a les 10:02
Les 450 ovelles pujant al camió direcció les Garrigues | UP
Les 450 ovelles de l'única explotació de Farrera ja són a les Garrigues després de ser recollides per camions a la població veïna de Tírvia. Dos atacs consecutius d'os al ramat a la muntanya de Juverri -el dilluns 27 i el dimarts 28 de juny- han obligat el pastor, Ramon Cornellana, a precipitar la marxa.

El balanç ha estat de cinc animals morts i cinc de desapareguts. Cornellana ha assegurat que només ha rebut "bones paraules, però de solució cap" i ha decidit tancar la porta de l'única explotació ramadera que quedava al poble. El pastor ha ordenat la baixada del ramat de la muntanya i avançar així tres mesos la tornada de les ovelles a Puiggròs (les Garrigues), on passen habitualment l'hivern.


Dimecres passat, el Ramon ja va fer baixar tot el ramat de la muntanya i el va tancar als corrals del poble. El pastor explica que mai havia patit cap atac d'os, però solament amb aquests dos ha quedat demostrat, afirma, que os i ramaderia són "incompatibles". Tot i la possibilitat, transmesa pel Departament d'Acció Climàtica, de posar tancats electrificats i tenir gossos de protecció, Cornellana reconeix que el seu ramat està acostumat al maneig en llibertat i no a estar tancades dins d'una pleta.

A més, el pastor afirma tenir por d'un tercer atac i considera que, en cas de succeir, si l'os troba totes les ovelles tancades dins una pleta sense vigilància, la mortaldat per asfíxia hagués estat major. Per la seva banda, Unió de Pagesos li ha mostrat el seu suport i aquest diumenge ha acompanyat el Ramon a Tírvia fins que els camions s'han endut les 450 ovelles del ramat. "Cal defensar unes muntanyes amb ramaderia i uns pobles amb pagesia", ha afirmat el sindicat.
 
Ramon Cornellana ha lamentat que la tradició familiar transhumant de quatre generacions s'ha acabat d'aquesta manera "tan trista" i precipitada. Passat l'hivern, Cornellana es jubilarà. Aquest ramader del Pallars cobrarà les cinc ovelles mortes però ningú, diu, li pagarà el que suposa la pèrdua sentimental dels animals i l'angoixa de tres dies buscant animals perduts per la muntanya, que encara no han estat localitzats.

Cornellana assenyala que es queda amb la solidaritat de la gent i companys de professió i amb l'esperança que aquest "trist" episodi serveixi perquè es prenguin mesures i cap altre ramader hagi de patir el mateix que ha patit ell, assegura.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació