16 d'abril de 2024
fauna salvatge

Diversos atacs mortals de l’os forcen un ramader de Farrera a abandonar les pastures de muntanya

Des de principis de juny li han desaparegut fins a 10 ovelles, cinc de les quals s’han localitzat devorades per l'animal

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Farrera | 1 de juliol de 2022 a les 10:55
Una de les ovelles mortes a causa del darrer atac de l'os | Cedida
Un nou atac de l'os ha forçat un ramader de Farrera a abandonar definitivament les pastures d'alta muntanya. Així ho ha confirmat a la responsable de Dones i Medi Rural d'Unió de PagesosRaquel Serrat, que assegura que la decisió del pastor és ferma. Els atacs de l'animal, explica, han estat reiterats des de principis de juny, i en només 15 dies s'ha hagut de lamentar la desaparició de 10 ovelles, cinc de les quals han estat localitzades mortes.

Uns fets que han provocat que per al ramader, establert a la comarca de les Garrigues però que puja per fer-se càrrec de les pastures de muntanya durant l'estiu, la situació sigui "insostenible". Per aquest motiu, aquest mateix diumenge carregarà les ovelles i se les endurà cap a la comarca lleidatana. 
 
La decisió, explica Raquel Serrat, és "irrevocable", tot i que, assegura, des del grup de seguiment de l'os han ofert al ramader diversos recursos per poder quedar-se, com ara tanques electrificades o l'ús de gossos mastins per protegir el ramat. El ramader, però, ha assegurat que "no és possible la convivència de l'os amb la ramaderia extensiva".

En aquest sentit, Serrat reflexiona sobre el fet que l'abandó d'aquestes pastures comportarà moltes més conseqüències. Durant els darrers dies, explica, "ens hem omplert la boca parlant dels pagesos arran dels incendis forestals, però per altra banda es permeten aquestes coses. És una contradicció", lamenta.

A més, declara que des d'Unió de Pagesos "creiem que aquesta problemàtica s'hauria d'abordar parlamentàriament". Ara bé, Serrat també explica que el cas del pastor de Farrera no és l'únic que ha patit atacs. Arran d'aquest episodi, altres ramaders de la zona també han trobat a faltar animals, i s'han observat comportament estranys en alguns d'ells.
 
Per tot plegat, el mateix dia en què el ramader traslladarà les ovelles -aquest diumenge-, l'alcalde de Farrera, Àngel Bringué, i Unió de Pagesos, oferiran una roda de premsa des de Tírvia per parlar sobre el cas i analitzar la situació de la ramaderia extensiva al Pallars. 

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació