Dimarts, 23 d'abril de 2024
arqueologia

Nova campanya d'excavacions al jaciment medieval del Castelló Sobirà de Sant Gervàs

Els treballs s'allargaran fins al 2 de juliol, quan tindrà lloc una xerrada-cloenda on es presentaran els resultats de les intervencions

Redacció Gavet de la Conca | 20 de juny de 2022 a les 12:03
El jaciment va ser intervingut per primer cop durant els anys vuitanta del segle XX | Ajuntament de Gavet de la Conca
Les excavacions al jaciment medieval del Castelló Sobirà de Sant Gervàs s'han reprès aquest dilluns 20 de juny. Les intervencions, impulsades per l'Ajuntament de Gavet de la Conca, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, s'allargaran fins al 2 de juliol, dia en què es durà terme una xerrada-cloenda on es presentaran els resultats dels treballs.

L’equip d’arqueòlegs, dirigits per Marta Sancho i Walter Alegría, es plantegen intervenir en un dels àmbits localitzats en la campanya de l’any passat i continuar la delimitació dels murs amb l’objectiu d'identificar les estructures que connecten el poblat amb el castell.

Per la seva banda, el Departament de Cultura, a més dels permisos pertinents, està col·laborant en la realització dels estudis previs per a la consolidació de les restes arquitectòniques encara visibles i cofinança la recerca juntament amb el consistori i el Consell Comarcal del Pallars Jussà, dins del marc dels projectes quadriennals en matèria d’arqueologia i paleontologia (2022-2025).

El jaciment de Sant Gervàs ja va ser intervingut durant els anys vuitanta del segle passat per un equip de la Universitat de Barcelona dirigit per Manuel Riu, en una primera etapa, i posteriorment per José Ignacio Padilla. Aquestes campanyes van permetre descobrir el perímetre del conjunt, alguns habitatges, un carrer, un forn de calç i l’església de Santa Maria, situada a la part baixa del conjunt.

El poblat es va bastir a redós del castell entre els segles XI i XII. Les cases eren d'una sola planta i es disposaven de forma esglaonada pel pendent de la muntanya. L'antic poble estava emmurallat i tenia una extensió aproximada de 5.000 metres quadrats. A partir de finals del segle XIII, el poblat va entrar en decadència i al segle XV ja estava totalment abandonat. La documentació parla també de l’existència d'un altre castell, el Castelló Jussà, en una zona propera, però que encara no ha estat localitzat. 



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació