Dijous, 18 d'abril de 2024
habitatge

El Govern duplica els ajuts per a la rehabilitació d'habitatges buits en entorns rurals

La iniciativa, que comptaria amb cinc milions d'euros, pretén afavorir el repoblament a més de mig miler de municipis d’àrees de muntanya

Redacció Pallars | 16 de juny de 2022 a les 11:19
Fins a 515 municipis es podran acollir a aquests ajuts | ACN
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat aquest dimecres la posada en marxa d'un nou programa d'ajuts per a la rehabilitació d'habitatges buits en entorns rurals, amb l'objectiu d'afavorir el repoblament d'aquestes àrees. D'aquesta manera, s'arriba a una dotació econòmica de cinc milions d'euros, més del doble dels dos milions de pressupost que va comptar l'anterior convocatòria de l'any 2020, quan es tractava d'una prova pilot.

Així, s'hi podran acollir fins a 515 municipis, tenint en compte que les edificacions han d'estar situades en termes de menys de 1.000 habitants o de 3.500 en el cas dels de l'àmbit territorial de l'Alt Pirineu i Aran i les comarques del Berguedà, la Garrotxa, el Ripollès i el Solsonès.

Cervera ha afirmat que "cal fer microcirurgia" en les actuacions que tenen a veure amb fer front al despoblament i ha posat en valor programes com aquest de rehabilitació d'habitatges. En aquest sentit, ha destacat també que s'han flexibilitzat els usos als quals es poden destinar aquests, tot incloent altres formes de tinença com ara la masoveria, la propietat temporal i la propietat convencional, amb l'objectiu d'ampliar les possibilitats de mobilització d’habitatges.

Dels cinc milions de dotació econòmica, tres els aporta el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i dos més són a càrrec de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, adscrita al Departament de Drets Socials. A més, la nova convocatòria serà compatible amb els fons europeus Next Generation i s'espera aconseguir dos milions d'euros més que es destinaran a aquells projectes que incloguin mesures d'eficiència energètica.

La finalitat d'aquest programa és lluitar contra el despoblament rural, tot mobilitzant el màxim nombre d'habitatges buits. Per afavorir aquest procés, s'ha modificat la normativa actual per a què aquesta també consideri habitatges buits a tots els efectes els que es trobin en municipis amb regressió de població. La subvenció per a la rehabilitació pot arribar fins al 90% del cost total de l'obra, amb un topall de 60.000 euros per habitatge si aquest és de titularitat pública, i al 60%, amb un topall de 40.000 euros, si es tracta d'una propietat privada.

Per tal que la rehabilitació pugui ser objecte d'aquesta subvenció cal que es dugui a terme en edificacions residencials buides, de titularitat pública o privada i es destinin a habitatge principal, entès com aquell que consta com a domicili en el padró municipal. També se subvencionaran les actuacions contemplin la millora de l'eficiència energètica de l'edificació residencial, com són la substitució de fusteries o la instal·lació de calderes més eficients, conjuntament amb la reparació de les deficiències relatives a l'estat de conservació de l'edificació residencial i, en general, les obres de rehabilitació que siguin necessàries per assolir el compliment dels requisits d’habitabilitat.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació